joi, 25 aprilie, 2024

Prognoza meteo pentru intervalul octombrie – decembrie

Distribuie:

Publicat:

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza valabila pentru intervalul octombrie – decembrie 2016, conform meteoromania.ro.

Cantitatile de precipitatii se vor situa peste normele multianuale in majoritatea regiunilor, exceptie fac zonele sudice si sud-estice, unde se va inregistra un deficit.

In noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, in sud, sud-est si vest. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei si Moldovei (intre 0 si 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, respectiv intre 5 si 8 grade Celsius.

Cantitatile totale de precipitatii se vor incadra, in general, peste normele climatologice, stabilite ca medie multianuala lunara la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Oltenia (pana la 81 l/mp), Maramures (77 l/mp), Crisana (63 l/mp), Banat (58 l/mp) si Muntenia (de pana la 51 l/mp).

Potrivit ANM, in decembrie, temperaturile medii lunare se vor apropia de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situeaza la -0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -5 si 0 grade Celsius, in Transilvania si Moldova, intre -2 si 0 grade Celsius in Maramures, respectiv intre 0 si 3 grade Celsius, in Dobrogea.

Pe de alta parte, precipitatiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu exceptia estului, nordului si vestului tarii, unde acestea vor apropiate de medie, stabilita prin masuratori de specialitate, la 44,8 l/mp. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 92 l/mp, in Oltenia la 87 l/mp, iar in Banat si Crisana la 70 l/mp. In acelasi timp, in Dobrogea estimarile variaza intre 20 si 40 l/mp.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img