joi, 28 martie, 2024

Proiect avizat de SENAT.Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate

Distribuie:

Publicat:

Senatul a adoptat, luni,26 octombrie, un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, legea aplicandu-se in raporturile dintre persoane fizice si institutii de credit, institutii financiare nebancare sau cesionari ale creantelor detinute asupra persoanelor fizice.

“Prezenta lege reglementeaza dreptul debitorului de a stinge integral creanta si accesoriile sale, izvorand dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, in conditiile prevazute de prezenta lege”, prevede proiectul.

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca debitorul va oferi toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege, initiat de parlamentari din tot spectrul politic, a fost adoptat in plenul Senatului cu 105 voturi “pentru” si doua abtineri. Senatul a fost prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img