joi, 28 martie, 2024

PROIECT: Cartea de identitate va fi modificata, cardul de sanatate va disparea

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus in dezbatere publice un proiect de lege privind punerea in circulatie a unui nou document de identificare, cel electronic. Potrivit proiectului de lege, carte electronica de identitate vor avea si minorii, aceasta urmand sa inlocuiasca si cardul de sanatate.

“Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice. Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate. Optional, cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti”, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, de la data realizarii conditiilor tehnice pentru eliberarea cartii electronice de identitate, cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

Cartea electronica de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta, informeaza ministerul. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img