joi, 25 aprilie, 2024

Proprietatile terapeutice ale rasinei de Boswellia

Distribuie:

Publicat:

Boswellia, cunoscuta si sub denumirea de tamaie indiana, este o rasina recoltata din arborele Boswellia si a fost folosita de secole in medicina populara asiatica si africana. Se crede ca trateaza bolile inflamatorii cronice, precum si alte afectiuni de sanatate. Boswellia este disponibila sub forma de rasina, pastila sau crema. Arborele este nativ in padurile de foioase tropicale din India, Bengal, dar mai este raspandit si in Asia de Vest, Sudul Arabiei si Africa de Sud. Exista mai multe specii de Boswellia, dar numai patru dintre acestea produc rasina.                         

Pentru uz terapeutic se foloseste scoarta, dar mai ales rasina. O rasina de calitate se obtine dupa ce copacul a ajuns la varsta de 8 ani. Un singur copac poate produce 1-2 kg de rasina intr-un an. Rasina este parfumata, avand un miros caracteristic de rasina balsamica, are culoare galben aurie-transparenta, iar dupa uscare se solidifica si devine galben maronie sau brun roscat. Rasina este clasificata apoi in functie de aroma, culoare, forma si dimensiune. Copacul Boswellia poate produce rasina de buna calitate numai timp de trei ani. Dupa aceasta perioada, calitatea rasinii colectate scade considerabil. De aceea, arborele ar trebui sa fie lasat sa se odihneasca cativa ani dupa aceasta perioada de recoltare – care presupune incizia (ranirea) scoartei.

Proprietati terapeutice ale rasinii: antiseptica; antiinflamatoare prin acidul boswelic care inhiba producerea substantelor chimice numite leucotriene care apar in inflamatii, astfel suprima cresterea tesutului inflamat si previne distrugerea tesutului conjunctiv din jur.  Rasina este folosita pe scara larga ca adjuvant in tratarea durerilor articulare si a inflamatiilor din osteoartrita, artrita reumatoida, spondilita cervicala, guta, rigiditate articulara; analgezica (calmeaza durerile musculare si articulare, dar altele decat cele reumatice); antialergica (prin acidul boswellic calmeaza reactiile iritante sau alergice ale pielii sensibile); antifebrila, provoaca transpiratia si elimina toxinele din corp; expectoranta  (aceasta proprietate corelata cu cea antiinflamatoare, antifebrila si antialergica recomanda Boswellia in ameliorarea afectiunilor respiratorii: tuse, guturai, bronsite catarale, astm bronsic; rezolva problema respiratiei urat mirositoare. Exista studii experimentale care sugereaza ca acizii boswellici inhiba anumite procese implicate in patogeneza emfizemului pulmonar si a fibrozei pulmonare).

Boswellia, de asemenea, stimuleaza secretiile gastrice, are actiune vermifuga, antidiareica, fiind utila in tratarea dizenteriei si colitelor, a bolii Crohn. Tamaia Boawellia ajuta atat la dizolvarea pietrelor la rinichi cat si a celor de la vezica biliara, protejeaza ficatul, este un toni cardiac, reduce riscul formarii placilor de aterom pe vasele de sange, ajuta la imbunatatirea memoriei. Studiile au evidentiat si actiunea antitumorala a acestei rasini, prin rezinele continute (acid boswellic, acetat de boswellil): induce apoptoza celulelor tumorale. Unele studii au constatat ca Boswellia poate fi utila in taratarea leucemiei, a cancerului de san, de vezica urinara, de pancreas.
    
Mod de administrare: interna – rasina bruta, maruntita: 400-500 mg de 3 ori pe zi, de preferat incapsulata; tinctura de Boswellia:  6-12 picaturi de 3 ori pe zi. Administrare externa: spalaturi locale sau comprese cu tinctura diluata, adjuvante in: rani infectate, acnee, ulcere cutanate, psoriazis. Atentie: rasina are capacitatea de a dizolva smaltul dintilor si din acest motiv, nu se tine mult timp in gura, in contact cu dantura. Este de preferata utilizarea rasinii incapsulata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img