marți, 19 martie, 2024

Propunere: Energizantele, interzise minorilor

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern care prevede interzicerea vanzarii bauturilor energizante persoanelor cu varste sub 18 ani si comercializarea acestora prin automate, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede si interzicerea comercializarii bauturilor energizante in unitati sanitare, in incinta si la o distanta mai mica de 50 metri fata de orice punct de acces in unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior. Distanta se va masura pe lungimea drumului public.

„Prezenta hotarare are drept scop protejarea sanatatii populatiei din Romania prin stabilirea unor masuri privind prevenirea si limitarea efectelor consumului de bauturi energizante de catre populatie, prin interzicerea comercializarii bauturilor energizante catre minori, prin desfasurarea de activitati de informare si educare a populatiei si informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de bauturi energizante asupra sanatatii”, se arata in proiect.

Potrivit documentului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pot sa solicite producatorilor, distribuitorilor sau importatorilor de bauturi energizante, pentru fiecare marca sau tip, documente, inclusiv buletine de analiza, care sa demonstreze conformitatea produselor cu legislatia in vigoare.

Amenzile prevazute in proiect sunt cuprinse intre 5.000 si 20.000 de lei. in document se mentioneaza ca produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 1 iulie 2018 care nu respecta cerintele pot fi comercializate pana la epuizarea acestor stocuri. Proiectul este pus in dezbatere publica pana pe 25 iulie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img