marți, 16 aprilie, 2024

Protejati coafura la mare si la strand

Distribuie:

Publicat:

Parul contine intre 12-15 % apa iar fiecare fir este protejat de un film extrem de fin de sebum pe o portiune de cativa centimetri. Iata de ce trio-ul sare-clor-UV determina uscarea rapida a firelor de par. In plus, radicalii liberi produsi de radiatiile ultraviolete altereaza proprietatile sebumului. Sa ne amintim ca singura parte vie a firului de par este radacina, un bulb implantat la 4 mm in pielea capului. Si cum fiecare fir functioneaza ca un miniorgan de sine statator, cu propriile vase de sange, cu sistem de hranire si de eliminare, partea sa invizibila nu beneficiaza de protectie. Toate gesturile si produsele de protectie pe care vi le aplicati au ca unic scop pastrarea acestui capital pretios. Cum actioneaza protectoarele solare? Prin imbracarea fiecarui fir in parte cu o pelicula fina care filtreaza razele ultraviolete si realizeaza o bariera in calea apei, a sarii si clorului. Aceste produse se gasesc sub diferite forme, pe care le puteti alege in functie de natura parului dumneavoastra: spume pentru parul fin si delicat, geluri pentru parul normal sau gras, uleiuri pentru parul tare, uscat, deteriorat. Oare functioneaza cu adevarat? Da, cu conditia sa le aplicati de mai multe ori pe zi si, mai ales, dupa fiecare baie.

De ce se deschide parul pe timpul verii? Acest fenomen se datoreaza reactiei de oxidare. Putem vorbi de o reactie de dubla oxidare pentru femeile care se vopsesc. Prima intervine in momentul cand coafeza aplica culoarea, al doilea cand melanina din par interactioneaza cu radiatiile UV care degradeaza pigmentii chimici. Parul poate astfel sa se decoloreze cu un sfert, pana la o treime de ton. Doar la blonde se deschide parul la soare? Deloc. Brunetele constata ca parul lor capata reflexe roscate sau aurii, iar roscatelor li se deschide si mai mult culoarea parului sau nuanta devine mai aprinsa. Pentru suvitele vopsite, acest fenomen apare in egala masura. Dar parul blond sufera cea mai spectaculoasa modificare, mai ales daca este platinat.

Vara este benefica parului gras. Este adevarat ca datorita efectului de uscare al soarelui si marii, asociat cu repaosul, parul gras este singurul care devine mai frumos pe timpul verii. 

Ingrijirea parului la revenirea de pe plaja. Repede, aplicati un cocktail hranitor pentru ca parului ii este foame si sete, iar scoamele sunt deschise prin actiunea conjugata a caldurii si sunt gata sa primeasca factorii nutritivi activi prezenti in produsele de ingrijire cu efect de reparare. Produse cosmetice care pot intari firul de par trebuie sa aiba in compozitie o structura moleculara proteica. Aceste produse contin polimeri si siliconuri care fac parul lucios sau cocktailuri de plante care ii confera stralucire si finete. Aceste produse sunt indispensabile pentru femeile cu par lung care se deterioreaza usor la varfuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img