vineri, 19 aprilie, 2024

Protest de amploare al transportatorilor fata de majorarile RCA

Distribuie:

Publicat:

Sase organizatii din domeniul transporturilor vor organiza joi, 17 decembrie, un protest la care vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de mijloace de transport persoane – autobuze, autocare si taxiuri, a anuntat, luni, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

De asemenea, aproape 1.000 de camioane vor fi parcate in locuri stabilite de comun acord cu Primaria Municipiului Bucuresti.

Protestul se va desfasura intre orele 10,00 — 15,00, in fata sediului Guvernului Romaniei. Cererea de autorizare a mitingului de protest a fost inregistrata in data de 11 decembrie la PMB si a fost aprobat luni, 14 decembrie 2015.

‘Suntem decisi sa facem aceasta actiune de protest in orice conditii. ASF-ul condus de Misu Negritoiu trebuie sa raspunda pentru dezastrul din piata de asigurari. Firmele de asigurari achita daunele dupa 4-6 luni si atunci doar partial. In schimb, ni se cere sa platim polite de asigurari obligatorii care depasesc in multe cazuri pe cele achitate in Germania sau Austria’, precizeaza Mircea Grigore, reprezentant COTAR.

Potrivit presedintelui COTAR, Vasile Stefanescu, o polita RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri poate ajunge si la 88.806 lei (cca 20.000 de euro) iar activitatea de taxi este in pericol din cauza pretului RCA scapat de sub orice control.

In opinia acestuia, cresterea ireala a politelor RCA necesita masuri urgente din partea Parlamentului, Guvernului si ASF, prima masura fiind aceea de a recunoaste valabilitatea politelor RCA incheiate la orice asigurator sau broker din UE in conformitate cu prevederile privind libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor, prevederi ce stau la baza functionarii Uniunii Europene, garantate si in tratatul de aderare a Romaniei.

Cele cinci revendicari comune ale celor sase organizatii initiatoare ale protestului vizeaza interventia autoritatii pentru un cost al primei RCA suportabil de catre transportatori, in conditiile in care tariful RCA a ajuns sa creasca cu peste 300% in ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi; eliminarea supraacizei incepand cu data de 1 ianuarie 2016; interventia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze; sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe; urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui inaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Cele sase organizatii sunt: Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) si Asociatia Operatorilor de Transport (APULUM).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img