marți, 19 martie, 2024

Protestatarii au început să sosească în Piața Universității. In București ninge puternic (FOTO, VIDEO)

Distribuie:

Publicat:

Câteva zeci de persoane s-au adunat deja sâmbătă în Piaţa Universităţii, însă numărul acestora ar urma să crească în condiţiile în care în prima parte a zilei au venit manifestanţi din ţară, cu trenul sau cu maşinile şi mulţi alţii sunt încă pe drum, potrivit news.ro.

Protestul faţă de modificarea legilor justiţiei, a Codurilor penale, precum şi faţă de introducerea Declaraţiei 600, începe la ora 18:00, iar manifestanţii vor pleca în marş la ora 19:30 către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională şi Consiliul Naţional al Audiovizualului. La ora 21:00, la Palatul Parlamentului, cei prezenţi ar urma să facă un live pe Facebook, de pe telefon, cu lanterna aprinsă, în timp este intonat Imnul de Stat al României.

Deocamdată, însă, aproximativ 50 de persoane s-au adunat la fântâna de la Universitate aşteptând începerea mitingului.

Grupul civic “Corupţia ucide” a anunţat că există informaţii potrivit cărora se încearcă deturnarea coloanei de manifestanţi care vor protesta în Bucureşti, afirmând că există surse care spun că vor fi inflitrate persoane care să modifice traseul stabilit de protestatari, deturnându-i către Palatul Cotroceni. Grupul face apel la calm şi îndeamnă oamenii ieşiţi în stradă “să ţină ochii deschişi”.

“ATENŢIE Din surse de informare de încredere aflăm că există posibilitatea unor încercări de deturnare a coloanei de manifestanţi în direcţia Palatului Cotroceni prin infiltrarea unor persoane care să sugereze această direcţie, dar şi prin alte metode care să determine modificarea traseului. E important să ţinem ochii deschişi şi să ne păstrăm priorităţile”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook “Corupţia ucide.

Simutan, pe Facebook, au fost convocaţi şi suporterii echipelor de fotbal, în cadrul evenimentului "Toţi suporterii în stradă". Aceştia şi-au dat întâlnire la ora 15:00 şi şi0au anunţat intenţia de a merge la Piaţa Victoriei.

Jandarmeria Capitalei a transmis şi vineri, şi sâmbătă, mesaje pe pagina sa de Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

De asemenea, instituţia a precizat că jandarmii sunt obligaţi prin lege să intervină în cazul în care manifestaţia îşi pierde caracterul paşnic, se tulbură grav ordinea publică, se pune în pericol viaţa, integritatea corporală a cetăţenilor sau există ameninţări cu devastări ori distrugeri de clădiri şi alte bunuri de interes public sau privat.

La protestul din Capitală şi-au anunţat participarea oameni din mai multe oraşe din ţară, unii dintre ei ajungând  în Bucureşti în prima parte a zilei de sâmbătă, cu trenul, cu microbuze şi cu maşinile personale. Tot în prima parta zilei a ajuns la Bucureşti şi grupl pornit de la Cluj, pe jos, în urmă cu 11 zile.

Cei cu maşinile au pornit în coloană pe trasee separate: cei din Oradea, Cluj, Arad şi Timişoara s-au întâlnit la Sebeş şi au mers către Sibiu pe traseul Râmnicu Vâlcea, Piteşti, apoi Bucureşti. Cei de la  Iaşi, Bacău, Focşani s-au vor întâlnit la Buzău, iar de acolo au venit spre Bucureşti. Pe tot parcursul deplasării către Capitală, protestatarii au purtat purta mesaje pe maşini şi steaguri.

De asemenea, maşini de la Tulcea, Galaţi, Slobozia s-au vor întâlnit pe Autostrada Soarelui cu cei care pleacă din Constanţa şi au pornit spre Bucureşti. Organizatorii au estimat că vor fi peste 100 de maşini.

Cei cinci clujeni care  au pornit pe jos în "Marşul speranţei”, pe traseu alăturându-li-se mai mulţi tineri, inclusiv copii, numărul lor ajungând la 25. Ei au parcurs aproximativ 450 de kilometri, ajungând vineri seară la Otopeni, iar sâmbătă intrând în Bucureşti.

Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989. La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alăturat unul dintre fiii săi, în vârstă de 18 ani, doi nevăzători şi un cetăţean francez stabilit de mai mulţi ani în ţară, fiind căsătorit cu o româncă.

Grupului i s-au alăturat şi alte persoane care au străbătut pe jos traseul Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf  -sediul ALDE – sediul PSD – Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii.

Pe grupurile de pe Facebook au circulat formulare pentru cazare şi transport pentru protestatarii din alte oraşe, cereri şi oferte de la cei din Bucureşti.

În acelaşi timp cu protestul de amploare din Capitală, sunt anunţate manifestaţii şi în alte oraşe din ţară, precum Alba Iulia (prefectură), Arad (primărie), Botoşani (primărie), Brăila (Piaţa Independenţei), Buzău (Piaţa Dacia), Cluj (Monumentul Memorandiştilor), Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Mediaş (Piaţa Corneliu Coposu), Oradea (Piaţa Unirii), Petroşani (Casa de Cultură a Sindicatelor), Piaţa Neamţ (Piaţa Ştefan cel Mare), Piteşti (Piaţa Vasile Milea), Suceava (Esplanada Casei de Cultură), Mureş (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Operei).

Proteste sunt anunţate şi în oraşe din afara ţării: Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Fribourg, Helsinki, Bordeaux, Paris, Strasbourg, Dusseldorf, Munchen, Suttgart, Wurzburg, Milano, Roma, Torino, Dublin, Beirut, Birmingham, Cardiff, Edingburgh, Londra, Newscastle, Bergen, Oslo, Amsterdam, Haga, Madrid, Valencia, Budapesta, San Francisco şi Los Angeles.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii. Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale. Dacă în prima zi, 18 ianuarie, au ieşit în stradă în jur de 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 4.000 în Capitală, în următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, mai ales după adoptarea de către Guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

 

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img