vineri, 29 martie, 2024

Proteste de amploare la Chisinau

Distribuie:

Publicat:

O rezolutie a fost adoptata in finalul manifestatiei de amploare desfasurata ieri la Chisinau, organizata de platforma civica ‘Demnitate si Adevar’, in care se face apel la declansarea unei greve generale si formarea unei miscari politice si a unui asa-numit guvern al increderii populare. Rezolutia adoptata de Marea Adunare Nationala — asa cum a fost numit mitingul — cu trimitere la miscarea care a dus la renasterea nationala a Basarabiei la inceputul anilor’ 90, a exprimat un vot de blam actualei guvernari a Republicii Moldova.

Unul dintre liderii platformei ‘DA’, Andrei Nastase a declarat in fata multimii: ‘Imputernicim Consiliul Marii Adunari Nationale sa faca un apel privind declansarea unei greve generale si a altor actiuni de nesupunere civica. Cerem Consiliului Marii Adunari Nationale sa purceada la formarea unei miscari politice de alternativa si a unei liste nominale, a unui guvern de incredere populara care sa utilizeze mijloacele specifice luptei politice pentru realizarea nazuintei poporului Republicii Moldova’. Liderii ‘DA’ au indemnat protestatarii sa se alature celor care stau in corturi de o saptamana in piata centrala din Chisinau si chiar sa instaleze noi corturi in jurul cladirii executivului. In piata s-a strigat ‘Victorie’, ‘Plecati’ si alte lozinci prin care protestatarii au cerut demisia primilor oameni in stat pe care ii acuza de degradarea conditiilor de viata, ca urmare a destabilizarii sistemului bancar in urma devalizarii a trei banci cu aproape 1 miliard de dolari la sfarsitul anului trecut. In timpul protestului de duminica, un grup de manifestanti pro-Unire, care sustineau ca singura solutie pentru depasirea crizei in care se afla Republica Moldova este unirea cu Romania, au fost alungati de la manifestatie.

Reprezentantii Miscarii Civice ‘Tinerii Moldovei’, prezenti la protestul din Piata Marii Adunari Nationale, au fost bruscati de alti manifestanti care au declarat ca manifestatia este organizata pentru a rezolva alte probleme si chestiuni decat cele legate de Unire. In consecinta, tinerii unionisti au fost nevoiti sa renunte la pancartele cu mesaje precum ‘Vrem Unirea’, ‘Unirea — obiectiv national’ si ‘DNA trece Prutul’ si sa se retraga in zone mai laturalnice. Mii de persoane au participat duminica in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau la o noua actiune de protest impotriva guvernarii, cerand demisia conducerii tarii si organizarea de alegeri anticipate. Pe fondul protestelor, care continua de o saptamana in Republica Moldova, atat presedintele, Nicolae Timofti, cat si premierul Valeriu Strelet au anuntat ca nu isi vor da demisia, deoarece aceasta ar aprofunda si mai mult criza politica si economica din republica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img