vineri, 19 aprilie, 2024

Provincia Idlib siriana a intrat sub controlul total al unei grupari jihadiste, in virtutea unui acord

Distribuie:

Publicat:

Gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida, a semnat un acord cu grupări insurgente care îi permite să preia controlul total asupra provinciei Idlib din nord-vestul Siriei, a anunţat organismul de propagandă al acestei grupări, informează joi AFP preluată de Agerpres.

Acordul încheiat pune capăt mai multor zile de confruntări sângeroase între HTS şi insurgenţi, regrupaţi în special în cadrul Frontului Naţional de Eliberare (FHL), coaliţie susţinută de Turcia. 

Luptele dintre HTS şi grupările insurgente au început în zonele rebele din provincia Alep, după care s-au extins în provinciile vecine Hama şi Idlib. Provincia Hama (centru) este aproape în întregime controlată de trupele regimului, iar Alep (nord) numai 40%, în timp ce Idlib (nord-vest) le scapă aproape complet controlului. Idlib este ultimul mare bastion jihadist şi rebel din ţară. 

Declanşat în 2011 de represiunea manifestaţiilor paşnice de către regimul lui Bashar Al-Assad, conflictul din Siria a făcut peste 360.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi. 

Războiul a devenit tot mai complex de-a lungul anilor odată cu implicarea puterilor străine şi a grupărilor jihadiste pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img