joi, 28 martie, 2024

PSD si-a asigurat victoria in alegerile din 2016/ opinie

Distribuie:

Publicat:

Potrivit stiripesurse.ro,dupa investirea guvernului Dacian Ciolos, este timpul sa punem lucrurile in perspectiva. Tehnocratia, chiar daca a fost aleasa ca solutie de criza politica, nu va avea timp sa se transforme intr-o traditie, pentru ca starea de criza nu poate fi permanenta. Asa ca intrebarea fireasca in contextul dat este: cine va guverna dupa alegerile din 2016?

Pare o analiza prematura dar actualul context politic sugereaza ca PSD are toate sansele de a guverna. Din mai multe motive. In primul rand pentru ca Liviu Dragnea a venit in fruntea partidului gata sa faca schimbari de substanta. O noua abordare asupra ideologiei, o noua forma de management a cadrelor, un nou contract social cu oamenii.

Decizia PSD de a iesi de la guvernare si de a nu periclita stabilitatea Romaniei, intr-un moment de criza politica, demonstreaza ca Liviu Dragnea nu a glumit. PSD a actionat corect strategic.

Scenariul care spune ca social-democratii vor castiga alegerile este completat de un peisaj total dezolant in partea dreapta a politicii. PNL se lupta sa continue sa existe, fiind constant supus unor imense presiuni din interior (sa nu uitam ca aripa PDL si aripa PNL a partidului se lupta pentru suprematie). Acesta este si motivul pentru care Klaus Iohannis nu a numit un premier liberal, desi si-ar fi dorit. Pentru ca o astfel de numire ar fi scos la suprafata toata lupta care se da in PNL pentru putere. Anul viitor, PNL se va autosabota la alegeri din cauza acestei „personalitati multiple” si va rata sansele de a obtine o victorie.

Contextul politic de dreapta este inca mai complicat de faptul ca de acelasi electorat trag forte din sensuri diferite, ceea ce anuleaza sansele oricarui jucator de a obtine marele castig. Traian Basescu se scalda in populism nationalist si alimenteaza niste teme politice de care oamenii nu simt nevoia. Actiunile sale de atac la adresa PSD nu fac decat sa trezeasca „anti-basismul” adormit odata cu alegerea lui Iohannis. Fostul presedinte, de fapt, indirect, face campanie PSD-ului in loc sa-l duca in derizoriu. ALDE il are in spate pe Calin Popescu Tariceanu. Guraliv ca de obicei, Tariceanu vrea sa para aparatorul constitutionalismului si fura astfel voturi de la liberali. Monica Macovei este o prezenta din ce in ce mai discreta iar un partid fara o reprezentare serioasa in teritoriu nu poate face fata unui scrutin national. Ne-a demonstrat chiar domnia sa in alegerile prezidentiale. Facebook-ul face bine „baietilor mari” din politica. Pentru Macovei a fost si va ramane doar un balon de aer cald.

Electoratul de stanga ramane PSD-ului. Geoana a vrut sa construiasca un proiect de stanga dar are o mana de parlamentari si pare a avea dificultati in a-si exprima ideile. Unde mai punem ca a fost si presedinte de partid mare de stanga si am vazut ce bine i-a facut. Iar UNPR este o amintire.

PSD are asadar oportunitatea de a castiga alegerile si de a reasuma guvernarea. Pentru ca acest lucru sa se intample, PSD nu are de depus eforturi prea mari. Trebuie sa ramana unit si sa continue procesul de modernizare demarat de Liviu Dragnea. Singurul risc major in acest context este Victor Ponta care vrea sa o faca pe „dizidentul”. Dar PSD, intre a urma un Ponta care a fugit mereu din fata pericolului si un Liviu Dragnea care poate organiza partidul la alegeri ca nimeni altul, va alege Liviu Dragnea.

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img