joi, 25 aprilie, 2024

Puteti consuma aceste alimente si dupa data de expirare

Distribuie:

Publicat:

Alimente care se consuma și după expirare. Din motive de securitate sanitară, pe ambalajul alimentar este înscrisă o dată de consum. Ar trebui să fie mereu respectata? Pentru a combate risipa de alimente, Revista Santé întocmește o listă de alimente care pot fi consumate, chiar și după data expirării acestora.

Ce se poate mânca în siguranță, chiar și după data limită indicată pe pachet?

Nu confundați DLC și DDM

Există o diferență între data durabilității minime (DDM), adică celebrul „a consuma de preferință înainte de” scris pe ambalajele alimentare și data de expirare (DLC) sau „a se consuma până la”.

DLC indică durata de viață maximă a unui produs. După această dată, produsul a expirat și nu este consumabil. Consumul acestuia dincolo de această dată implică riscuri pentru sănătate.

DDM autorizează consumul alimentelor după dată, cu condiția să fie păstrat corect. Produsul nu este expirat, dar poate și-a pierdut o parte din calitățile sale. Înainte de a-l mânca, trebuie să verificați dacă ambalajul nu este deteriorat sau bombat și sa va asigurați că produsul are un aspect bun, un miros bun și un gust bun.

Se recomandă femeilor însărcinate, vârstnicilor și copiilor mici să evite consumul unui produs peste data durabilității sale minime.

Alimente care se consuma și după expirare. Unele alimente cu DDM includ:

miere, care poate fi păstrată pe viață;
ciocolată, care poate fi consumată până la doi ani de la data de expirare;
produse uscate, cum ar fi paste, orez sau linte, care pot fi depozitate timp de câteva luni în ambalaje etanșe;
conserve, atâta timp cât nu au un aspect rotunjit;

laptele UHT, care a fost pasteurizat și poate fi băut la două luni de la data de expirare;
brânzeturi moi, rânză de oaie, brânzeturi cu mucegai până la două săptămâni după DDM;

Alimente care se consuma și după expirare

Alimentele congelate pot fi păstrate câteva luni după data de expirare, cu condiția să nu fie decongelate niciodată. Mai precis, fructele și legumele au un termen de valabilitate de 30 de luni, mancare gatita 24 de luni, carne din păsări de curte 18 luni, produse de patiserie coapte 18 luni, pește 24 de luni, carne tocată 9 luni și crustacee 12 luni;
condimente, care nu expiră niciodată. În cel mai rău caz, își pot pierde aroma;
zahăr care, de asemenea, nu expiră niciodată;
făina, care poate fi păstrată ani de zile, cu excepția cazului în care micii daunatori o afecteaza;
sarea este imperisibilă;
produse uscate congelate, cum ar fi cafea sau supă la pliculețe;
prajituri uscate care nu au fost deschise sau care au fost depozitate într-un vas etanș.
Vă rugăm să rețineți că nu toate alimentele din aceeași familie de alimente au aceleași caracteristici de conservare. Astfel, în familia produselor lactate, toate produsele proaspete sau ultra-proaspete care pot fi păstrate la frigider (iaurturi, lapte fermentat, brânzeturi proaspete, creme, deserturi lactate etc.) au o durată de valabilitate și nu trebuie consumate dincolo de la această dată.

Cazul special al ouălelor

În cele din urmă, conservarea ouălor depinde de forma lor. Dacă sunt crude, se vor păstra aproximativ douăzeci și una de zile la frigider, cu condiția ca învelișul să fie intact. Dacă este crăpat, oul trebuie aruncat. Dacă sunt tari, pot fi consumate până la o săptămână după gătit. În cele din urmă, albusul crud poate fi păstrat timp de o săptămână la frigider, pe când gălbenușul poate fi păstrat doar câteva ore!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img