marți, 19 martie, 2024

Răsturnare de situaţie: Guvernul renunţă la proiectul care ar fi ţinut sub control preţul gazelor

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, vineri, la Constanţa, că a fost scoasă de pe site-ul ministrului Hotărârea de Guvern privind plafonara preţului la gaze, spunând că acest subiect va fi discutat atunci când ”toţi vom fi pregătiţi”, transmite news.ro.

Eugen Teodorovici a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, despre plafonarea preţului la gaze, spunând că va fi discutat un astfel de subiect atunci când toţi vom fi pregătiţi.

“Acest subiect nu-l discutăm, l-am scos de pe site şi vom discuta despre un astfel de subiect când toţi vom fi pregătiţi.  Când vom înţelege ce înseamnă să ai concurenţă în piaţa reală, să înţelegem de ce ar trebui să facem acest lucru şi multe altele. (…) Având cei doi operatori din piaţă, asta nu înseamnă concurenţă şi e de manual acest lucru şi e de manual şi cum se întâmplă lucrurile în piaţă”, a afirmat Teodorovici.

El a precizat că din cei doi operatori la unul statul deţine 100 la sută, iar la altul are 70 la sută, iar tarifele cresc în mod nejustificat şi investiţiile pe care cele două companii le-au asumat nu sunt respectate.

“Pentru mine, ca stat, interesul este nu de a face cele două companii profit, ci de a lăsa în economie un preţ care sa încurajeze dezvoltarea economică. O astfel de limitare în timp sau pentru o perioada de timp poate să aibă beneficii pentru consumatorii casnici şi pentru consumatorii industriali. Adică exact în partea noastră de economie. Şi lucrurile pot sa fie foarte bune. Repet, dacă ar fi o concurenţa reală, lucrurile ar sta altfel. Dar poate o să vedeţi şi nişte cifre, cam cât produc, cam cât ar trebui să coste, cum variază, cum cresc preţurile pe rând, unul odată, celălat revine, creşte celălalt preţul după aceea şi se aliniază unul după celălat şi le cresc nejustificat”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă Consiliul Concurenţei s-a sesizat în aceste cazuri, Teodorovici a răspuns: “Nu ştiu. Şi mai ales cei care sunt în Consiliul de Administraţie din partea statului acolo. Ştiţi că sunt delegaţi acolo oameni din ministere, mi se pare că au fost obosiţi  la şedinţele respective”.

Ministerul Finanţelor a anunţat, miercuri că propune plafonarea la 55 lei/Mwh a preţului gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021, afirmând că o astfel de măsură este necesară pentru "eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare a gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă".

Joi, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a anunţat că proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care Executivul vrea să plafoneze preţul de vânzare al gazelor din producţia internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, îi va afecta pe producători şi va creşte dependenţa de sursele externe.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img