marți, 19 martie, 2024

Raed Arafat: 10 pacienti vor pleca cu avionul NATO de tip C17

Distribuie:

Publicat:

Zece pacienti vor fi transferati cu avionul de tip C17 al NATO, a declarat duminica secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

‘Sunt doi pacienti care nu vor mai fi transferati, nu sunt stabili pentru transfer. Erau in total 12 pacienti, care trebuiau sa fie transportati. In cazul a doi pacienti, li s-a deteriorat starea. Vor pleca 10 pacienti’, a afirmat Arafat. Potrivit acestuia, avionul are un pilot american, cu un echipaj mixt din Suedia, Norvegia, Ungaria, in timp ce echipa SMURD este din Targu Mures.

‘Echipajul medical este asigurat de SMURD Mures si Cluj. Am pastrat colegii de la Bucuresti pentru misiunile viitoare care se vor executa, daca va fi cazul. Nu mai plecam in Finlanda. Se va pleca acum catre Marea Britanie. Pacientul care era stabilit sa ajunga in Finlanda va fi luat in Marea Britanie si un alt pacient in Norvegia. Echipajul se va odihni acolo si se va intoarce la Bucuresti maine. Aeronava Spartan era gandita pentru Budapesta. La Budapesta nu mai putem trimite pacienti grav la acest moment. Acolo este amanat, este in stand by. Pentru Londra, de ieri s-a intrat in discutie de a merge cu un Hercules, dar care facea cel putin sase ore pana in Londra. MApN s-a folosit de anumite ore care le are in fiecare an la un grup de transport al NATO. Acest avion face parte din acest grup. Am folosit orele noastre ca sa vina avionul si sa transporte pacientii in Anglia, cat mai repede, si in Norvegia’, a explicat secretarul de stat in MAI.

Arafat a afirmat ca misiunile vor continua si in zilele urmatoare, dar nu cu avionul C17, decat daca este o distanta foarte mare.

‘Vor continua cu aviatia noastra, dar pentru pacientii pe care ii putem sa ii transportam si pe care este necesar sa ii transportam. Cu aceste avion, am redus timpul pentru misiune, adica vor fi trei ore pana in Marea Britanie fata de sase ore. Colegii care vin din Germania si Franta vor face evaluarea maine si vor decide daca mai sunt pacienti care pot fi preluati ca sa descongestionam spitalele noastre, dar asta depinde de decizia lor maine’, a spus Raed Arafat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img