vineri, 19 aprilie, 2024

Raed Arafat: Cresterea imunitatii la un virus nu se face mancand ceapa sau usturoi

Distribuie:

Publicat:

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anuntat, joi seara, ca un barbat de 37 de ani din Calarasi a murit din cauza gripei. Numarul total al deceselor a ajuns la 93, iar pe internet circula tot felul de leacuri babesti miraculoase care pot pune in pericol viata oamenilor. Cea mai noua reteta minune: usturoi si ceapa pisate in loc de vaccin antigripal. Raed Arafat. Potrivit CNSCBT, a fost confirmat virus gripal tip A la un barbat de 37 de ani din Calarasi, care a murit in cursul zilei de joi. Pacientul era cunoscut cu afectiuni cronice si nu se vaccinase impotriva virusului gripal. Numarul total al deceselor a ajuns la 93. De asemenea, CNSCBT a anuntat ca, in ultima saptamana, „activitatea gripala a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala”. „Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) inregistrat la nivel national a fost de 145.622, cu 34.5% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (108.240) si cu 8.5% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (134.201)”, a transmis CNSCBT.

Raed Arafat: Usturoi, ceapa, ardei iute, ghimbir, otet de mere care sa se puna 12 ore si sa se ia 2-3-4 linguri la fiecare masa. Asta e vaccinul antigripal propus pe net.

Asta inseamna ca cine asculta, imi pare rau sa le spun, bazaconii, si nu se vaccineaza isi pune viata in pericol, sau pune viata copiilor in pericol. Pentru ca cresterea imunitatii la un virus nu se face mancand ceapa sau usturoi. Or fi alimente sanatoase, asta e un aspect, dar ele nu pot sa creeze imunitate la un anumit patogen. Vaccinurile fac acest lucru.

Vaccinurile pe care tot le blamam, indiferent cat vin unii si altii sa spuna ca ele nu sunt bune, daca luam istoric de cand au fost create si pana acum ce au facut, au salvat sute de mii de vieti, daca nu milioane de vieti si au prevenit boala la alte milioane de persoane.

Asa ca, incurajand populatia sa recurga la astfel de leacuri babesti, care nu sunt documentate, nu sunt cu nicio baza medicala, nu face decat ca populatia sa devina mult mai vulnerabila. Cu cat mai putini oameni vaccinati sunt in Romania impotriva unei anumite boli, cu atat sansa aparitiei unei epidemii si a unui numar mai mare de decese creste.

Faptul ca oamenii asculta astfel de lucruri, le citesc, care sunt in final o forma de fake news publicate de oameni care au poate credibilitate in domeniile lor, dar in acest domeniu nu au nicio cunostinta. Cand ele fac acest lucru, nu fac decat sa puna populatia in pericol si viata oamenilor in pericol.

Mai mult decat un pic de responsabilitate. Este responsabilitate. Asta e si motivul pentru care am acceptat sa ies in mai multe locuri, sa pot sa explic un punct de vedere al unei persoane care totusi are cunostinte medicale, sa vorbesc impotriva acestor incercari de a convinge populatia sa foloseasca ceapa si usturoi in loc de vaccinuri.

Trebuie responsabilizate astfel de persoane. Si cele care pun afise in orase si incearca sa sperie populatia impotriva vaccinurilor si vin cu informatii care nu sunt corecte. Deci trebuie sa fie o responsabilizare aici, si aici legislatia sa fie modificata in sensul sa faca astfel de lucruri.

Sa fie posibil sa fie taxate. E dreptul la libera exprimare, orice om poate sa spuna ce vrea. Dar cand ai un anumit statut social si vii cu informatii gresite, cu impact negativ pe sanatate publica, pe domenii care pot pune viata populatiei in pericol, atunci trebuie sa ti se ceara macar sa vii cu dovezi publice. Si daca nu vii cu dovezi publice, medicale care sa fie acceptate, atunci da, sa fie amendati. Nu vad o problema aici. Dar trebuie gasita o solutie pentru ca aceste lucruri devin din ce in ce mai frrecvente si au impact prin faptul ca cei care fac aceste declaratii au o anumita influenta asupra populatiei.

Pentru ca oamenii nu au intotdeauna incredere in ce se spune de catre medici si de catre lumea medicala. Nu e numai in Romania. Sunt medici care se plang si in alte tari de pacienti care vin cu informatii de pe Google, Facebook si uite, asta am gasit si asta trebuie sa imi faci. Sunt si glume, ca oamenii se trateaza cu Google inainte sa vina la medic.

Este important ca noi sa constientizam populatia ca una e mancarea sanatoasa si alta e medicina care, cand vine vorba de vaccinuri, nu pot fi inlocuite de usturoi si ceapa. Vaccinul are un rol pe care mancarea nu poate sa il inlocuiasca. Anume generarea unor anticorpi care combat virusul si acesti anticorpi, prin vaccinare, ei deja exista in corp, fata de cineva care se infecteaza, iar corpul lui nu e pregatit pentru acest virus. Si atunci se imbolnaveste intr-o forma mult mai grava si poate sa ajunga la deces.

surse: Digi24, News.ro
A.N.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img