vineri, 29 martie, 2024

Raed Arafat face noi dezvaluiri: Cat va costa si de ce tip va fi sistemul de alertare

Distribuie:

Publicat:

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a anuntat ca solutia tehnica pentru sistemul de alertare a populatiei ar urma sa fie definitivata vineri in cadrul unor sedinte de lucru la ANCOM iar in functie de optiune, suma alocata urmand sa fie de cel mult patru milioane de euro.

“A fost o intalnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privati de telefonie mobila (…), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul presedinte Dita, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca. S-au transat etapele urmatoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astazi vor fi cel putin inca doua intalniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape”, a declarat Raed Arafat la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc intalnirea. Seful DSU a precizat ca sistemul de alertare va avea “doua componente importante”.

“Una de partea operatorilor, care (…) sunt dispusi sa investeasca in aceasta parte din sistem, ei, si o parte la noi, care este terminalul care integreaza semnalele si dupa care, prin el, noi putem sa dam mesajele prin ISU. (…) Solutia tehnica se definitiveaza astazi, dupa care urmeaza discutii cu cei care pot furniza solutie tehnica. Exista cativa pe plan european, inclusiv in Romania, care pot sa faca treaba asta ca sa se discute cu ei. Noi speram ca saptamana viitoare venim cu informatii suplimentare, cand consideram ca poate sistemul sa inceapa sa emita aceste alerte pe terminalele mobile. Va fi si o perioada de testare, obligatoriu, ca sa nu se greseasca si, incet-incet, dupa asta sa intre in implementare totala sistemul pe plan national”, a afirmat Arafat.

Un astfel de sistem este destinat situatiilor deosebite, a aratat Arafat, si nu trebuie date zeci de alerte pe zi.

“Acest sistem se foloseste pentru situatiile deosebite ca sa atraga atentia populatiei. Daca fiecare alerta mica este data prin acest sistem, dupa aceea populatia nu mai reactioneaza la el si nu mai reprezinta un sistem de alertare. Devin ca orice SMS care intra in orice zi. Din cauza asta trebuie definit care este pragul de la care se da alerta. In al doilea rand, va fi un centralizator care da aceste alerte, si acesta este IGSU, si este posibil sa coboram la nivelul inspectoratelor judetene, in sensul in care, daca e o problema locala, inspectoratul judetean sa poata sa dea alerta imediat pe zonele care-l intereseaza in baza unor proceduri foarte clare. Deci, in momentul in care avem o situatie sau necesita sa dam o informatie urgenta populatiei, pentru ca poate sa fie folosit la alerte daca urmeaza sa fie ceva sau, la indicatii, cum sa actioneze, daca a inceput ceva care nu a fost prevazut inainte. Sau, post factum, de exemplu, apare un cutremur si vrei sa comunici populatiei anumite masuri si atunci folosesti acest sistem”, a spus seful DSU, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca, in mod normal, “in cadrul unui minut trebuie sa se desfasoare toate treburile”, intrebat in cat timp va ajunge un mesaj de alerta la populatie. Arafat a mai spus ca solutia va fi una de tip “cell broadcasting”.

“Solutia de tip cell broacasting, in mod normal, nu e dependenta de smartphone. Deci, orice terminal ar trebui sa poata sa o primeasca”, a mai aratat el. Presedintele ANCOM a explicat, la randul sau, ca timpul de reactie este “foarte-foarte scurt”, iar mesajul ar urma sa poata fi primit si de un turist strain din zona aflata sub incidenta alertei.

“Sub un minut din momentul in care alerta se disemineaza si Departamentul pentru Situatii de Urgenta, practic, introduce alerta in sistem”, a afirmat Dita. El a precizat ca solutia tehnica privind sistemul de alertare este una integrata si in procent de 95% va fi decisa intr-o sedinta tehnica care va avea loc de la ora 13,00 la sediul ANCOM.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img