joi, 28 martie, 2024

RAPORT Zonele din Europa unde investițiile cresc văzand cu ochii

Distribuie:

Publicat:

Investiţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est au crescut anul trecut, faţă de 2017, cu 5%, la 13,8 miliarde euro, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, publicat vineri. Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, dar randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiune.

”Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, ceea ce înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesaţi iar preţurile se vor plafona. Randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE”, se arată în raport, scrie News.ro.

Creşterea salariilor peste inflaţie ar trebui să susţină consumul şi chiriile în 2019, consideră un specialist din cadrul Colliers, Mark Robinson.

“Continuarea tendinţei de creştere a salariilor cu mult peste inflaţie ar trebui să susţină consumul şi chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creştere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală”, a declarat Mark Robinson.

În România, volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, a atras atenţia un director din cadrul Colliers, Silviu Pop.

”În România, volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, situându-se la puţin sub 950 milioane euro, un rezultat bun pentru piaţa locală. Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potenţială de creştere, care este dublă faţă de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele româneşti şi cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacţiile în desfăşurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 milioane euro. Cu toate acestea, riscurile în creştere, legate de zgomotul economic şi politic, sunt o sursă de îngrijorare”, a explicat Silviu Pop.

Totodată, numeroşi indicatori de încredere arată încetinirea economiei globale, potrivit raportului. Astfel, sondajele privind moralul din China, preţul combustibilului, importurile chineze, exporturile sud-coreene, indicii de încredere a mediului de afaceri din Germania – toate arată aceeaşi direcţie: în jos.

”Un factor îngrijorător pentru ECE şi Germania îl reprezintă scăderea cererii de automobile din partea Chinei, fenomen care a precedat rezistenţa comerţului chinez în faţa SUA. E posibil ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să se afle în prezent într-o „recesiune tehnică”, se arată în raport.

Mai mult de atât, investitorii imobiliari din ECE trebuie să fie precauţi cu privire la riscuri, potrivit Colliers. Printre riscuri se numără supraîncălzirea la nivel de livrări, lipsa forţei de muncă, progresul în ceea ce priveşte uşurinţa competitorilor de a face afaceri în întreaga lume, fenomenul Brexit şi reduceri de fonduri europene după ieşirea Marii Britanii din UE, politica populistă din unele ţări ECE şi riscul taxării activelor. Comerţul online şi modul de lucru flexibil vor schimba statu-quo-ul pe termen lung.

”Creşterea ofertei de monedă din zona euro s-a temperat considerabil de la sfârşitul anului 2016. Acest fapt sugerează o încetinire viitoare a economiei în Europa. Vedem deja astfel de semne în Europa de Vest, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, consumul şi dinamica creşterii se vor plafona în regiunea ECE”, se arată în raport.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img