vineri, 19 aprilie, 2024

Rata deceselor provocate de COVID-19, legata de poluarea aerului

Distribuie:

Publicat:

Poluarea creste numarul deceselor COVID-19. Conform analizei specialistilor de la Harvard, poluarea aerului este legată de rate semnificativ mai mari de deces la persoanele cu Covid-19.

Lucrarea arată că chiar și o creștere minusculă, unică, a nivelului de poluare a particulelor în anii dinaintea pandemiei este asociată cu o creștere de 15% a ratei decesului. Cercetările, efectuate în SUA, calculează că un aer ușor mai curat în Manhattan în trecut ar fi putut salva sute de vieți.

Având în vedere diferențele mari ale nivelului de aer toxic din țări, cercetările sugerează că oamenii din zonele poluate sunt mult mai susceptibili să moară din cauza coronavirusului decât cei care locuiesc în zone mai curate. Oamenii de știință au spus că aerul murdar este deja cunoscut pentru ca crește riscul de sindrom de detresă respiratorie acută, care este extrem de mortal și o cauză a deceselor legate de Covid-19, precum și a altor probleme respiratorii și cardiace.

Un raport separat al oamenilor de știință din Italia notează că ratele ridicate de deces observate în nordul țării sunt corelate cu cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului.

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor ar putea fi utilizate pentru a se asigura că zonele cu un nivel ridicat de poluare a aerului iau măsuri de precauție suplimentare pentru a încetini răspândirea virusului și a implementa resurse suplimentare pentru a face față focarului.

Poluarea aerului a scăzut deja din cauza blocajelor răspândite, dar oamenii de știință au spus că asigurarea unui aer mai curat în viitor ar contribui la reducerea deceselor cu Covid-19.

Poluarea creste numarul deceselor COVID-19

Studiul realizat de cercetătorii de la Școala Harvard TH Chan de Sănătate Publică din Boston, a analizat poluarea aerului și Covid-19 decese până în 4 aprilie în 3.000 de orase americane, care acoperă 98% din populație. „Am constatat că o creștere de doar 1 μg / m3 în PM2,5 [particule] este asociată cu o creștere cu 15% a ratei decesului Covid-19”, a concluzionat echipa, noteaza The Guardian.

O creștere mică a expunerii la poluarea cu particule pe parcursul a 15-20 de ani a fost deja cunoscută pentru a crește riscul de deces din toate cauzele, dar noua lucrare arată că această creștere este de 20 de ori mai mare pentru decesele cu Covid-19.

„Rezultatele sunt semnificative și robuste din punct de vedere statistic”, au spus acestea. Studiul a luat în considerare o serie de factori, inclusiv nivelul sărăciei, fumatul, obezitatea și numărul de teste Covid-19 și paturi de spital disponibile. De asemenea, ei au evaluat efectul eliminării din analiză atât a orasului New York City, care a avut multe cazuri, cât și orase cu mai puțin de 10 cazuri Covid-19 confirmate.

„Lucrările anterioare au arătat că expunerea la poluarea aerului a crescut dramatic riscul de deces din [Sars [coronavirus] în timpul focarului din 2003”, a declarat Rachel Nethery, care face parte din echipa Harvard. „Deci, credem că rezultatele noastre sunt în conformitate cu aceste constatări.”

Poluarea creste numarul deceselor COVID-19

Xiao Wu, un membru al echipei, a declarat: „Aceste informații ne pot ajuta să ne pregătim prin încurajarea populațiilor [cu expunere ridicată la poluare] să ia măsuri de precauție suplimentare și să aloce resurse suplimentare pentru a reduce riscul de complicatii cauzate de Covid-19. Este probabil ca Covid-19 să fie o parte din viața noastră pentru o perioadă destul de lungă de timp, în ciuda speranței noastre pentru un vaccin sau tratament. Având în vedere acest lucru, ar trebui să luăm în considerare măsuri suplimentare pentru a ne proteja de expunerea la poluare sipentru a reduce numărul deceselor Covid-19.”

Autorii au declarat că rezultatele au evidențiat necesitatea menținerii aplicării reglementărilor existente privind poluarea aerului și că nerespectarea acestora ar putea crește numărul deceselor Covid-19. Aceștia au menționat că Agenția SUA pentru Protecția Mediului a suspendat aplicarea legilor de mediu de pe 26 martie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img