joi, 18 aprilie, 2024

Razboi TOTAL! Ce vor fi obligate sa faca TOATE companiile, de la 1 septembrie

Distribuie:

Publicat:

Companiile care activeaza in Romania vor trebui sa creeze, de la 1 septembrie, un cont separat pentru TVA, intitulat „Split VAT”, cu ajutorul caruia statul roman urmareste reducerea evaziunii pe acest tip de taxare, a declarat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceriComert si Antreprenoriat.

Noul ministru al IMM-urilor spune ca masura, inclusa in programul de guvernare aprobat joi de Parlament, vizeaza reducerea evaziunii fiscale, in conditiile in care statul colecteaza TVA in proportie de 73-74%. „Un alt element foarte important care va intra in vigoare de la data de 1 septembrie este un cont dedicat TVA. Pentru cei care sunteti platitori de TVA, statul roman doreste sa reduca evaziunea pe TVA si, in acest moment, in ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta inseamna ca pierdem anual undeva intre 16 si 20 de miliarde de lei ca si impact. Dorinta este ca, de la 1 septembrie acest an, sa se creeze un cont separat de TVA care se va numi Split VAT. Veti avea un cont de unde veti lucra cu TVA-ul atunci cand achizitionati sau cand faceti plati, dar din acel cont nu veti putea sa retrageti banii. Acestia vor fi blocati pentru transferul de TVA catre furnizor sau catre stat”, a explicat Laufer, potrivit Digi24.

Potrivit acestuia, un astfel de mecanism ar fi aplicat si in alte tari, urmand sa fie introdus si in Marea Britanie.

Modificarile la mecanismul de colectare a TVA, split payment, au fost introduse in programul de guvernare al Cabinetului Tudose, cu termen de aplicare 1 septembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img