vineri, 29 martie, 2024

RAZBOI TOTAL in Parlament: ‘Justitia nu ne impune nimeni!’ – STENOGRAMA

Distribuie:

Publicat:

Deputatul PSD Florin Iordache a intrat într-un nou dialog tensionat cu opoziția, într-o ședință recentă a conducerii Camerei Deputaților. Mărul discordiei a fost, din nou, faptul că prim-ministrul Viorica Dăncilă nu poate să participe în Parlament la Ora premierului pentru a răspunde întrebărilor opoziției pe tema modificărilor la legislația în domeniul justiției.

„Domnule președinte, nu pot să constat decât că dumneavoastră acționați cu rea-credință, în colaborare cu doamna prim-ministru. Începând din data de… nu de două luni, începând de pe 6 septembrie, de la prima ședință a Biroului permanent a acestei sesiuni, ați sabotat prezența doamnei în plen. Poate să vină să negocieze miniștrii, poate să vină să țină discursuri la ședințe festive, dar nu puteți să vă sincronizați să o aduceți aici”, i s-a adresat deputatul USR, Iulian Bulai, președintelui de ședință, deputatul PSD Florin Iordache, potrivit stenogramei ședinței din 28 noiembrie.

Iordache a răspuns că Dăncilă va veni „în proxima ocazie când se poate” și i-a spus acestuia că „nu ne impune nimeni” modificările la legile justiției.

„Eu nu mă pot angaja în numele doamnei Prim-ministru. Eu v-am ascultat pe dumneavoastră și cu asta am finalizat, pentru că nu pot să vă dau eu un răspuns. O să-mi spuneți după aia că eu m-am angajat că o aduc. Nu! Eu spun în clar, citiți Regulamentul: de regulă, în prima luni. Din păcate, în prima luni nu vine. Și eu eram pregătit pe chestiunea Justiției, ca să închidem odată, că bateți câmpii cu Justiția! Domnule, Justiția nu ne impune nimeni! Este dreptul suveran al Parlamentului să ne stabilim legile. Punctul nostru de vedere vi l-am spus și atunci, vi-l spun și acum, vi-l spun și peste o sută de ani. Ca să înțelegeți! Că văd că aveți o problemă cu Justiția! Din păcate, nu vine (…) Deocamdată luăm act că nu vine”, a zis Iordache.

Liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, a atras atenția că tensiunile vor răbufni.

„Domnule președinte, n-ar trebui să intervin, dar am să intervin. În primul rând, așa, ca om cu părul alb care a văzut multe, vreau să spun că toate prezențele astea, în plen, ale miniștrilor, ale primilor-miniștri, sunt bune, pentru că ele sunt supape de scăzut presiunea. Și, în momentul în care presiunea scade, e bine. Al doilea lucru pe care… deci, vreau să vă spun că amândoi aveți dreptate în chestiunea asta. Al doilea lucru pe care vreau să-l sugerez, este că e foarte simplu; sunt convins că aveți telefonul doamnei Prim-ministru, că puteți s-o sunați, că vă va răspunde la telefon, puteți stabili repede când poate să se întâmple prezența dânsei în Parlament, și cu asta depresurizăm un lucru care altfel se va acumula. Știți foarte bine cum reacționează contondent USR-ul de foarte multe ori și nu e bine să ajungem la asemenea moduri de reacție. Cel mai bine este să încercăm cât mai relaxat să abordăm toate lucrurile. Asta am vrut să spun. N-am absolut nici un partizanat în chestiunea asta, dar totuși, când presiunea crește, nu știu, ne dă un sentiment de disconfort – da, am un manometru – ne dă un sentiment de disconfort tuturor. Haideți să încercăm să depresurizăm lucrurile! (…) văd o presiune care se acumulează și care la un moment dat va răbufni; va răbufni de mai multe ori inutil, în timpul dezbaterilor, pe teme care n-au nicio legătură cu asta, și e mai bine așa”, a spus acesta.

La insistențele PNL și USR de a stabili o nouă dată pentru invitarea premierului în Parlament, Iordache a replicat: „Nu vreți dumneavoastră să… chiar e așa de greu, domnul coleg? Dumneavoastră puteți solicita ce vreți. Trebuie să se și aprobe, domnule!”.

„Are obligația de a participa!”, i-au răspuns cei din opoziție.

„Da! Dacă Biroul permanent hotărăște asta, domnule! Biroul permanent nu e poștașul PNL, domnule! N-ai înțeles asta?”, i-a spus Iordache deputatului PNL Dan Vîlceanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img