marți, 19 martie, 2024

Razboiul din Siria: SUA si Rusia isi dau mana pentru o rezolutie la ONU

Distribuie:

Publicat:

UA si Rusia au anuntat ca puterile lumii se vor intalni vineri la New York pentru a vota o rezolutie ONU care sustine procesul de pace din Siria.

Acordul vine dupa discutii la Moscova intre Secretarul american de Stat John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si presedintele rus Vladmir Putin, scrie BBC. Kerry s-a deplasat la Moscova pentru a incerca sa gaseasca un teren comun in chestiunea razboiului din Siria, in conditiile in care Rusia a lansat bombardamente aeriene in aceasta tara pentru a sustine regimul lui Bashar al-Assad, puternic contestat de opozitia siriana si Occident.

Kerry i-a spus lui Putin ca cele doua tari, SUA si Rusia, au “capacitatea de a face o diferenta semnificativa” in Siria. Drept urmare, Lavrov a aratat ca ambele parti vor continua sa munceasca asupra chestiunilor problematice, precum compozitia delegatiei opozitiei siriene. La randul sau, Kerry a aratat ca s-a ajuns la un acord asupra unor chestiuni precum gruparile teroriste.

Intalnirea de vineri din New York presupune votarea unei rezolutii ONU ce reafirma principiile procesului de pace convenite la Viena luna trecuta, a spus si Lavrov.

SUA si Rusia nu reusesc totusi sa se puna de acord asupra rolului pe care Bashar al-Assad ar urma sa il aiba in tranzitia din Siria, ce va urma solutionarii conflictului. SUA ar dori sa il vada plecat, in vreme ce Rusia sustine ca doar poporul sirian ii poate decide soarta.

Rusia este totusi indispensabila unei solutii in Siria, pentru ca poate sa il aduca pe Assad la masa negocierilor, arata sursa citata.

La intalnirea de la Moscova, Kerry a discutat cu Rusia pe marginea rezultatelor obtinute la o intalnire de la Riyadh la care au participat elemente ale opozitiei politice si armate siriene.

Rusia a fost deranjata de concluziile intalnirii de la Riyadh, intrucat s-a incheiat cu o expunere de principii pentru negocierile de pace care includ o tranzitie fara Assad si apropiatii sai.

In plus, Rusia considera ca unii dintre participantii la acea discutie sunt teroristi, si ar dori ca toate partile implicate in negocieri sa convina asupra unei liste negre a teroristilor, inainte de a merge mai departe cu solutia politica.

In chestiunea Statului Islamic insa, Rusia si SUA au convenit ca este “o amenintare la adresa fiecarei tari”. Lavrov a aratat ca problema gruparii jihadiste nu este limitata la Siria, intrucat militantii jihadisti sunt activi si in Irak, Afganistan si Yemen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img