vineri, 19 aprilie, 2024

Reactia BNR-ului la acuzatiile aduse de catre Mihai Tudose

Distribuie:

Publicat:

Premierul Mihai Tudose a acuzat joi seara Banca Nationala a Romaniei ca este responsabila pentru o parte a deprecierii leului in fata euro, afirmand ca este nevoie de o discutie "foarte asezata si serioasa" cu conducerea bancii "despre ce se intampla si care ar trebui sa fie rolul BNR".

"Sunt cel putin surprins de aceste declaratii. Cheltuim prea multi bani pentru sustinerea leului. Singurul instrument care ne mai ramane este sa majoram dobanda-cheie. Nu stiu daca premierul ne recomanda sa facem acest lucru. Nu am o pozitie oficiala pe acest subiect, dar cred ca Consiliul de Administratie va avea un punct de vedere si o intalnire cu primul ministru. Daca asta isi doreste de la noi, sa majoram dobanda de politica monetara…", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR la Realitatea TV. Oficialul BNR a mai spus ca premierului trebuie sa i se explice si cum stau lucrurile in privinta unei alte acuzatii facute seara trecuta. Seful Executivului a acuzat faptul ca in primavara acestui an BNR a redus depozitele obligatorii ale bancilor comerciale de la 10 la 8% iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din tara".

"Sa-i explicam si ce este cu acea eliberare de rezerve minime obligatorii (RMO – n.red), ce s-a intamplat in mai nu are cum sa influenteze lucrurile in octombrie. Bancile au avut profit in fiecare an, nu profit impozitabil, ci contabil. Nu am vazut o schimbare in atitudinea bancilor in ultima perioada, nu e nimic de reprosat, asta nu tine de BNR", a explicat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, o depreciere a leului de un procent intr-o luna nu inseamna ca suntem in situatia sa vorbim de o criza pe piata valutara.

"Nu am avut discutii cu premierul, nu a avut loc nicio discutie cu Consiliul de Administratie, dar la nivelul directiilor functionale ale BNR exista discutii si contacte frecvente cu Ministerul de Finante", a mai spus oficialul BNR. ”Eu am o parte din explicatii. BNR poate si trebuie sa intervina. Nu a facut-o. Intrebati-o pe ea. In aprilie, BNR le-a spus bancilor ca sunt bune, solide, si nu mai au nevoie sa tina depozite de 10%, ci 8%, si au plecat banii din tara. Erau lei, au schimbat euro si banii au plecat din tara. Au scos din rezerve 500 de milioane de euro, au plecat 280 de milioane de euro. Inca mai au spatiu, pana la 500 de milioane. Va trebui sa avem o discutie foarte asezata cu BNR. Nu stiu daca mi-o doresc, dar trebuie sa o am. Ca premier trebuie sa faci si ce nu vrei. Mai sunt si factori obiectivi. Au intrat 3 miliarde de euro in tara, prin agricultura. Dar, s-au facut importuri de ingrasaminte, ca Romania nu mai produce. Poate e si o razbunare a unei parti a sistemului bancar ca i-am pus sa plateasca impozit.”, a declarat joi seara, la Antena 3, Mihai Tudose.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img