joi, 28 martie, 2024

Reactia lui Iohannis la decizia Guvernului de a renunta la SPP: ”Mi se pare o non problema”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri, la Bruxelles, in cadrul unei discutii cu jurnalistii, decizia ministrilor din cabinetul Dancila de a renunta la SPP.

“Avem doua dosare. MCV tine de Comisia Europeana si tine evident si de felul in care presedintele Juncker vede lucrurile si aici cred ca putem sa fim optimisti. Repet, depinde in mare masura de noi daca avem suficienta intelepciune sa avem o legislatie pe Justitie care este si modernizata si rezonabila si poate fi acceptata in varianta cea mai buna si functioneaza bine, atunci lucrurile vor fi usor de rezolvat pe MCV. Oricum, formatul de negociere este dat institutional de MCV pe aceste teme si aici de partea noastra negociaza Guvernul, trebuie sa spunem foarte clar. In celalalt dosar – Schengen – este un dosar unde Comisia are o opinie, dar decizia se ia in cadrul intalnirii ministrilor de Interne si Justitie, unde statele membre au un cuvant greu de spus”, a mai spus Iohannis.

“Aceste discutii pe Justitie cert nu ajuta dosarul Schengen. Daca vor strica sau nu, ramane de vazut. Parerea mea este sa ne ocupam de Legile Justitiei, sa le facem bune, in primul rand pentru romani bune, nu pentru altcineva si atunci putem sa continuam probabil cu oarece succes si discutiile pe Schengen”, a spus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis considera ca renuntarea de catre membrii Guvernului la Serviciul de Protectie si Paza este e o non-problema. “Nu stiu. Nu m-a preocupat, mi se pare o non problema”, a declarat Iohannis.

″In tratate nu este prevazut asa ceva si, daca se poarta o discutie, ea se poarta in termeni politici si nu cred ca se poate trage o concluzie pentru negocierile care vor avea loc acum. Aceasta abordare am putut sa o observ si in cadrul PPE, care s-a exprimat foarte recent pe aceasta chestiune si vocea PPE conteaza in aceasta ecuatie, unde criteriul stat de drept, cel putin acum, nu poate fi luat in considerare din foarte multe motive. Nu cred ca aici se pune vreun fel de problema pentru Romania, nici nu a inceput cineva sa considere ca in Romania nu mai functioneaza statul de drept. Nu trebuie sa intram in panica, asa, din oficiu si din orice tema. Faptul ca avem discutia pe Legile Justitiei este o chestiune care tine de politica romaneasca si eu sunt optimist ca se poate rezolva. Statul de drept este o chestiune care este vitala pentru Romania, dar, in acelasi fel, si pentru Europa si nu a fost pus sub intrebare sau nu au fost indoieli in aceasta privinta nici acasa, nici la Bruxelles”, a spus Iohannis.

“Este o abordare politica, in primul rand noua, si eu, in general, in politica sunt destul de deschis la abordari care, cel putin pana acum, nu au fost incercate, nu trebuie barate. Este, insa, o chestiune si de legislatie europeana, daca s-ar merge pe liste transnationale, la modul ca ele se statueaza si in sistemul electoral. Atunci discutia trebuie purtata pentru alt ciclu electoral, fiindca atunci ar trebui schimbate tratatele, ar trebui sa treaca prin validari in Parlamentele nationale si este, dupa parerea mea, putin probabil ca acest lucru sa se intample pana la inceputul lui 2019. In aceasta discutie cred ca putem sa fin destul de deschisi, sa incepem cu o discutie politica si sa vedem pana unde se ajunge”, a afirmat Iohannis.

Totodata presedintele Iohannis a mai spus ca a purtat o discutie cu Liviu Dragnea fara a detalia insa ce au discutat cei doi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img