marți, 19 martie, 2024

Reformarea NATO, sustinuta de Franta si Germania

Distribuie:

Publicat:

Franţa şi Germania au făcut miercuri, la reuniunea ministerială a NATO de la Bruxelles, propuneri menite să calmeze tensiunile provocate de criticile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a susţinut că Alianţa se află în ''moarte cerebrală'' odată cu dezangajarea SUA în urma politicii lui Donald Trump, transmite AFP potrivit Agerpres

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a propus la această reuniune pregătitoare pentru summitul NATO de la Londra constituirea unui grup de experţi condus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în vederea consolidării procesului politic în cadrul Alianţei, pentru revitalizarea ''dezbaterii politice'' şi ''dezvoltarea unei viziuni în comun'' ca măsură pentru ''recâştigarea încrederii'' între aliaţi.

Omologul său francez Jean-Yves Le Drian a formulat o propunere asemănătoare. ''Un mic grup de personalităţi eminente'' să fie însărcinat în special cu reflecţia asupra ''relaţiei NATO cu Rusia'' şi asupra ''viitoarelor provocări majore pentru securitatea colectivă, precum ameninţarea teroristă, China şi impactul militar al marilor rupturi tehnologice'', a spus ministrul francez în intervenţia sa la această reuniune.

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a anticipat ''o serie de reuniuni reuşite pentru a putea avea un summit reuşit'' la Londra pe 3-4 decembrie.

Însă un diplomat de rang înalt a estimat într-o declaraţie pentru AFP că ''răul este făcut'', iar ''acum trebuie să limităm pagubele pentru a afişa unitatea la summitul de la Londra''. ''NATO este destabilizat de trei probleme: comportamentul preşedintelui american Donald Trump, comportamentul Turciei şi comportamentul lui Macron'', a rezumat acest diplomat

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img