sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Reguli noi pentru pasapoartele romanesti. Cum se vor obtine si cat timp vor fi valabile

Distribuie:

Publicat:

Pasapoartele romanesti simple electronice vor fi valabile zece ani, nu cinci, ca pana in prezent, daca o propunere comuna a Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Interne de la Bucuresti va deveni litera de lege. Initiativa este parte a unei serii de masuri prin care se incearca reducerea aglomeratiei de la serviciul pasapoarte, scrie Libertatea.ro.

Cum cel mai utilizat serviciu consular este cel de eliberare a pasapoartelor, MAI si MAE vor sa modifice legea pentru nu mai exista perioade de varf la ghisee. Cele doua ministere au lansat in dezbatere publica un proiect care presupune cresterea valabilitatii pasaportului simplu electronic de la cinci la zece ani, in cazul persoanelor care au peste 25 de ani.

Pentru copiii cu varste mai mici de 12 ani, pasaportul va fi valabil doar trei ani, iar pentru cei cu varste cuprinse intre 12 – 15 ani, va fi valabil cinci ani.

„Dupa eliberarea pasapoartelor electronice cu valabilitate de zece ani, apreciem ca, pe termen mediu si lung, se va inregistra o scadere a volumului de solicitari la serviciile noastre de pasapoarte si la consulate si, in acelasi timp, se va inregistra o reducere efectiva a costurilor pe care le suporta cetateanul”, a declarat secretarul de stat al MAI, Daniel Robert Marin, in cadrul unei conferinte sustinute alaturi de secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu.

Potrivit aceluiasi demers, pasaportul temporar (valabil un an) ar urma sa fie eliberat cat mai rapid doar daca oamenii justifica prin documente urgenta. Daca refuza sa faca asta, vor astepta 30 de zile.

„Propunem ca pasaportul temporar sa fie eliberat in termen scurt, de la doua ore pana la maximum trei zile cum se intampla in prezent, doar in anumite cazuri, clar reglementate, cu obligatia prezentarii documentelor care dovedesc urgenta”, a mai spus Marin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img