vineri, 19 aprilie, 2024

Remedii din natura pentru anxietate

Distribuie:

Publicat:

S-a dovedit ca multe plante medicinale si aromatice cu efecte relaxante si sedative sunt benefice în tratamentul anxietatii daca sunt alese corespunzator cu particularitatile organismului respectiv. În uz intern au efecte sedative, cu calmarea sistemului nervos, echilibrarea starilor de anxietate si reducerea palpitatiilor, mai ales în atacul de panica: – infuzii din flori de tei, lavanda, musetel si iasomie (2-3 grame flori uscate la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 5 minute si se beau 2-3 cani pe zi, între mese sau înainte de culcare), avand efecte în combaterea anxietatii si a insomniei. – infuzie din frunze de roinita (Melissa), flori si frunze de paducel si matisori de salcie sau frunze de rozmarin. – infuzie din herba de sunatoare si talpa-gastei cu efecte calmante si în cazuri de claustrofobie si agorafobie, într-un tratament de minimum 3 luni. – infuzie din conuri de hamei si radacini de obligeana. – infuzie din radacini de valeriana cu efecte sedative contra stresului, a tulburarilor aparute în sistemul nervos si ale starilor sufletesti, fara a da dependenta (nu se foloseste la copii si femei gravide). – infuzie din flori de portocal amar, din care se bea o cana seara, înainte de culcare.

Pentru situatii mai grave, inclusiv atacul de panica, se recomanda un amestec de plante în care intra, în proportii egale, flori de musetel si tei, frunze de roinita si rozmarin, herba de sunatoare. Se prepara o infuzie din 3 lingurite amestec la 500 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit timp de 10 minute si se beau cate doua ceaiuri caldute pe zi, ultima înainte de culcare.

În afara de ceaiuri sunt eficiente: – tinctura în alcool 600 din lavanda, paducel, catuse, macese, arnica, valeriana si passiflora; – pulbere din flori de tei si frunze de urzica vie; – ulei eteric din catina alba, iasomie, lavanda, muscata, ghimbir, roinita si salvie pentru masaje pe tample si frunte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img