vineri, 19 aprilie, 2024

Remedii externe pe baza de flori de liliac

Distribuie:

Publicat:

Liliacul (Syringa vulgaris) este arbust ornamental nelipsit din gradina caselor, atrage atentia imediat prin frumusetea florilor lui si mirosul lor placut. Florile liliacului, de culoarea alba, roz sau violacee, se pot folosi cu succes în scop terapeutic. Florile de liliac se recolteaza cand mai mult de trei sferturi din ele s-au desfacut, desprizandu-se de pe axul inflorescentei. Se pot pune la uscat cateva zile în locuinta, deoarece mireasma lor puternica purifica aerul încaperilor. Apoi, se continua uscarea pe balcoane, în poduri, verande sau alte spatii aerisite. Florile se pun în strat subtire, rascolindu-se zilnic. Se evita temperaturile mai mari de 30 de grade.

Baie reconfortanta cu flori de liliac: Putem avea parte de o relaxare necesara dupa o zi stresanta sau o saptamana de lucru încarcata daca adaugam în apa de baie flori de liliac. În 3 liri de apa fierbinte se adauga 100 g (1 cana) de flori de liliac. Se acopera, se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara, dupa care infuzia se pune în apa de baie.

Gargarisme, pentru boli ale cavitatii bucale: Se fac gargarisme cu infuzie de flori de liliac, pentru boli ale cavitatii bucale, în special în halena (gura urat mirositoare). Doua linguri de flori uscate se oparesc cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 30 de minute, dupa care se filtreaza. Se clateste gura cu infuzia din flori de liliac, dupa masa si seara, la culcare.

Frictionari de ulei de liliac, pentru afectiuni reumatice: 10 g flori de liliac uscate se fierb împreuna cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, timp de cateva minute, pe baie de abur, în flacoane de sticla. Se lasa în repaus timp de 2 zile, dupa care se filtreaza. Un efect mai puternic se obtine prin adaugarea a 2 lingurite de rozmarin. Cu acest ulei se fac frectii locale, seara, pe locurile dureroase (în afectiunile reumatice). Comprese, pentru rani si lovituri. Peste 1 ceasca de flori de liliac uscate se toarna 0,5 litri de tuica. Se închide ermetic se lasa la macerat timp de 14 zile, dupa care se filtreaza. Se pun comprese, de 3 ori pe zi, împotriva ranilor si loviturilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img