marți, 23 aprilie, 2024

Remedii naturale care sustin ficatul

Distribuie:

Publicat:

Ficatul, cel mai mare organ din corp, secreta bila si purifica sangele, insa poarta si un rol fundamental in metabolizarea carbohidratilor si a lipidelor. Primul pas spre o sanatate mai buna a ficatului este acela de a-l cunoaste mai bine.
Iata cateva lucruri despre ficat pe care, poate, nu le stiai:

1. Daca pielea este organul extern cu suprafata si cu greutatea cea mai mare, organul intern cel mai greu si cel mai mare este ficatul, cantarind intre 1 si 2 kilograme.

2. Este organul primordial in detoxificarea organismului. Purifica sangele si detoxifica de chimicalele pe care organismul nu le poate procesa. Este organul care ajuta si la reglarea nivelului hormonal.

3. Este singurul organ capabil sa creasca din nou. Iata de ce specialistii ne asigura ca este posibil sa ne donam o parte din ficat, urmand ca acesta sa se regenereze in maximum 3 luni de la efectuarea transplantului, atat la donator, cat si la primitor.

4. Aproximativ 10% din cantitatea totala a sangelui poate fi gasita, indiferent de momentul zilei, in ficat, iar acest lucru este de inteles, intrucat ficatul isi activeaza in jur de 500 de functii pentru a ne mentine in viata.

5. Este un excelent depozit pentru nutrienti precum: fier, cupru, vitamina A, B12, D, E, K si glicogen. Cand organismul este foarte slabit sau obosit, ficatul elibereaza exact acele substante care asigura necesarul optim de energie.

Dusmanii ficatului
1. Zaharul alb, rafinat. Este un produs exclusiv de sinteza, chimic. Acesta nu contine fermentii necesari pentru a putea fi descompus, asa ca ficatul face eforturi suplimentare excesive.

2. Uleiul rafinat si margarina. Rezulta din procese industriale care distrug enzimele si vitaminele, lasand in compozitie o cantitate apreciabila de substante nocive, greu de metabolizat de catre ficat.

3. Medicamente. Multe medicamente alopate se descompun in organism, in substante nocive care ingreuneaza activitatea ficatului. Consumul indelungat de medicamente (in special luate fara sfatul medicului) poate duce la afectiuni grave ale ficatului, de la diferite forme de hepatite pana la ciroza hepatica.

4. Alcoolul, tutunul, drogurile. Sunt substante pe care oricine se gandeste la sanatate ar trebui sa le evite. Acestea abunda in toxine si afecteaza nu doar activitatea ficatului, ci si a altor organe vitale.

5. Stilul de viata haotic. Noptile nedormite, alimentaia dezechilibrata, sedentarismul sau eforturile exagerate, toate acestea sunt pericole reale pentru ficat, impiedicandu-l sa isi indeplineasca functiile.

Remedii naturale care sustin activitatea ficatului
1. Pastura de albine.
Fara nici o exceptie, produsele stupului sunt ajutoare esentiale in pastrarea sanatatii. Pastura este unul din remediile cu o actiune foarte rapida de regenerare a ficatului, astfel ca cine tine o cura cu pastura simte rezultatele chiar din primele zile. Aceasta stimuleaza regenerarea celulara, ajutand ficatul sa isi reia functiile cat mai rapid, mai ales in cazul in care acesta este supra-aglomerat de chimicale.

2. Usturoiul.
Este un remediu natural folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale terapeutice. Acesta ajuta ficatul in procesul de detoxifiere, insa regleaza si nivelul colesterolului.

3. Ceaiul verde.
Specialistii recomanda consumul ceaiului verde, pana la 2-3 cesti pe zi, datorita continutului de antioxidanti, iar acestia impiedica grasimile sa se depoziteze in ficat.

4. Broccoli.
Este una dintre cele mai bune legume pentru detoxifiere si pentru sustinerea functiilor ficatului. Elimina substantele otravitoare cu ajutorul unui antioxidant excelent, vitamina E.

5. Otet din cidru.
Pentru mentinerea unui ficat sanatos, se poate bea, inainte de masa, un pahar de apa in care ati adaugat o lingura de otet din cidru. Acesta ajuta la detoxifiere si la descompunerea grasimilor, astfel incat acestea sa nu se mai depoziteze in ficat.

Surse: healthdigezt.com, cure-naturali.it

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img