marți, 19 martie, 2024

Remedii naturiste pentru ulcerele care se activeaza toamna

Distribuie:

Publicat:

Cauzele declansarii ulcerelor sunt, in primul rand, de natura mecanica, producand lezarea mucoaselor prin inghitirea unor alimente tari, incomplet mestecate. Urmeaza efectul hipersecretiei acide, cu suc gastric bogat in acid clorhidric, cauzat de o alimentatie gresita, cu prajeli si afumaturi, exces de grasimi, alcooluri tari, tutun, produse acide (muraturi) si puternic condimentate, carne insuficient prelucrata termic, apa poluata cu substante chimice, conservanti acizi folositi in conserve, gemuri si compoturi.

Greseli in regimul de alimentatie si de viata sunt mesele luate la ore neregulate, mancatul in graba, fara mestecare completa, nerespectarea unor reguli stricte de igiena (spalatul pe maini inainte de mese), enervari in viata particulara sau la profesii cu stres si mare incordare nervoasa. Atentie la tulburarile afective si suprasolicitari intelectuale si, eventual, netratarea corespunzatoare a unei vechi gastrite acide. Simptomele bolii ulceroase incep cu senzatia de jena epigastrica, urmata de arsuri, greturi, varsaturi acide si dureri violente cu iradieri in spate, aparute in timpul mesei si in primele 1-2 ore dupa mancare (la ulcerul gastric) sau la 2-4 ore dupa mese (la ulcerul duodenal).

Fitoterapia propune utilizarea speciilor de plante medicinale, cu efecte cicatrizante la nivelul niselor create si cu reactii alcalinizante pentru refacerea mucoaselor afectate de excesul de aciditate din sucul gastric. in plus, exista specii vegetale care contin principii active antiseptice si proprietati emoliente. in uz intern, cele mai eficiente sunt curele de lunga durata care folosesc zilnic ceaiuri (sub forma de infuzii sau decocturi), extracte, uleiuri, preparate din anumite plante:

Galbenele – cu efecte emoliente si cicatrizante de exceptie, folosite sub forma de infuzii (2 lingurite flori uscate la 250 ml apa clocotita cu infuzare 15-20 de minute), care se consuma inainte de mesele principale prin inghitituri rare; Obligeana – macerat la rece din 2-3 lingurite radacini uscate si macerate 12 ore in 500 ml apa rece; se incalzeste usor a doua zi si se consuma cate 1/2 pahar, cu 20 de minute inainte de mese, asigurand calmarea durerilor si stimularea digestiei; Tataneasa – decoct din radacini uscate si maruntite (2-3 cani pe zi inainte de mese), cu efecte antiinflamatoare si cicatrizante, actionand in vindecarea completa a perforatiilor si refacerea rapida a mucoasei gastrice;

Stejarul si salcamul – decoct din scoarta maruntita (2-3 cani pe zi), cu un continut ridicat de taninuri, care actioneaza cu efecte antiseptice si hemostatice; Busuiocul – infuzie din herba inflorita (3 ceaiuri neindulcite pe zi), cu rol in reglarea digestiei, eliminarea fermentatiilor si a focarelor putrede. Turita mare – infuzii din herba (2-3 cani pe zi), cu efecte in vindecarea ulcerului gastric, accelerarea tranzitului intestinal si stimularea poftei de mancare.

Bune rezultate se obtin cu amestecul din ulei de galbenele si ulei de sunatoare, eventual si ulei de menta, din care se ia cate o lingura dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de mese, timp de 20 de zile, avand actiuni cicatrizante, antiseptice, emoliente si antiinflamatoare. Pentru vindecarea ulcerelor gastrice, alimentatia corecta are rolul cel mai important, indiferent de intensitatea crizelor dureroase. Se urmareste crutarea mucoasei stomacului si duodenului, cu rol de pansament gastric. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img