joi, 25 aprilie, 2024

Remus Truica si Dan Andronic, retinuti de DNA. Printului Paul i s-a facut subit rau, in drum spre audieri

Distribuie:

Publicat:

Au fost audieri maraton miercuri noapte, la DNA Brasov, in dosarul care vizeaza afaceri ilegale cu terenuri care ar fi apartinut Casei Regale.

Jurnalistul Dan Andronic a fost retinut miercuri noapte de procurorii DNA Brasov, in dosarul privind retrocedarile ilegale cu un prejudiciu estimat la 136 de milioane de euro. El a fost scos cu catuse la maini din sediul DNA Brasov dupa mai multe ore de audieri.

In acelasi dosar, au fost retinuti anterior omul de afaceri Remus Truica, Marius Marcovici si Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact. Ei au fost adusi cu mandat miercuri, la sediul DNA Brasov, pentru a fi audiati de procurorii anticoruptie.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, noua perchezitii in Capitala si judetul Ilfov, printre care la domiciliul jurnalistului Dan Andronic si la casa de vacanta a acestuia, precum si la domiciliul lui Remus Truica intr-un dosar privind fapte de coruptie comise in perioada 2006 – 2015.

Dupa mai multe ore in care a stat fata in fata cu anchetatorii, omul de afaceri Remus Truica a fost retinut. Totodata, si pe numele lui Andrei Marcovici, directorul firmei lui Truica, a fost emisa ordonanta de retinere.

Si Paul de Romania ar fi trebuit sa ajunga la audieri, dar i s-a facut rau in drum spre Brasov si este internat acum la spitalul din Ploiesti.

Remus Truica a ajuns sub escorta la DNA Brasov, iar dupa mai multe ore de audieri, pe numele lui a fost emisa o ordonanta de retinere. Inainte insa, anchetatorii i-au perchezitionat resedinta din Snagov. In acest nou dosar, Remus Truica este acuzat de dare de mita, trafic de influenta, initierea unui grup organziat si spalare de bani.

Daca in vremurile bune venea aici, la Brasov, cu zambetul pe buze, pentru petreceri simandicoase si extrem de costisitoare, Remus Truica ramane acum cu forta in oras. Odata ce a fost retinut de procuroii anticoruptie, exista posibilitatea ca acest controversat om de afaceri sa isi petreaca in spatele gratiilor chiar toate sarbatorile de iarna.

Inainte de miezul noptii, a fost adus la audieri si jurnalistul Dan Andronic. Consultant politic si director general al cotidianului Evenimentul Zilei, el este acuzat de aderare la grup infractional organizat si trafic de influenta.

In acelasi dosar, si printul Paul de Romania a primit o citatie din partea procurorilor. A pornit imediat inspre Brasov, dar s-a oprit la Ploiesti. A acuzat dureri in piept asa ca a fost dus de sotie si de sofer la cel mai apropiat spital.

Printesa Lia: “Tot staff-ul, medicii, atenti. Printul are nevoie sa stea in spital asta seara. Voi continua sa stau langa sotul meu.”

Chiar daca drumul spre Directia Nationala Anticoruptie a fost intrerupt cu un popas la spital din pricina afectiunilor cardiace, printul Paul al Romaniei nu va scapa de inculpare. In momentul in care va fi externat, va fi acuzat oficial de cumparare de influenta si sunt sanse foarte mari ca el sa fie retinut.

In dosar este vizat si avocatul Robert Rosu , specialist in litigii si arbitraje interne. Este un aparator cu experienta care a reprezentat in timp autoritati ale statului, dar si investitori straini in dosare de arbitraj in Romania si strainatate. Tot el l-a aparat si pe Traian Basescu in procese civile.

Li s-a alaturat Andrei Marcovici, directorul firmei lui Truica si fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, in perioada in care era premier. Lista se incheie cu presedintele Academiei de Stiinte Agricole, Gheorghe Sin, institutie care are in subordine Instititul de cercetare a plantelor. Cu totii sunt cercetati intr-un dosar amplu care priveste averea casei regale.

Paul de Romania ar fi obtinut de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor un teren in suprafata totala de 170 de mii de metri patrati.

Acesta este terenul care printr un singur act i a fost retrocedat in 2008 Printului Paul, sunt peste 170 de mii de metri patrati aflati in vecinatatea romatsa , terenul a apartinul institulului de cercetare si dezvoltare pentru plante si aici a fost un camp experimental. Printul voia alte 24 de hectare asa ca a dat in judecata institutul, procesul aflandu-se pe rol si la aceasta ora.

Terenul cu pricina, sustin procurorii, ar fi fost obtinut cu ajutorul si interventia lui Remus Truica, cel care fusese si consilier al premierului Andrian Nastase. Omul de afaceri ar fi cumparat apoi proprietatea de la Paul de Romania urmand sa o parceleze si sa o vanda celor dorinici sa-si ridice o vila in zona de nord a Bucurestiului, mai exact in Baneasa.

In aceasta afacere ar fi intrat toti cei care au fost dusi la DNA Brasov. Prejudiciul in dosar ar fi de 135 de milioane de euro.

Paul de Romania a cerut terenul. Remus Truica s-a oferit sa il ajute sa il obtina, daca ii cedeaza lui drepturile litigioase in schimbul unei sume de bani. Si, sustin anchetatorii, ar fi facut trafic de influenta pe langa presedintele Academiei de Stiinte Agricole care sa intervina la Instititul de cercetare dezvoltare pentru protectie Plantelor pentru ca sefii acestuia sa-i cedeze pamantul printului fara proces. Contractul de cesiune a fost intocmit de avocatul Robert Roshu. Terenul a fost preluat de firma Reciplia, al carei director este Andrei Marcovici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img