vineri, 29 martie, 2024

Reteta de prajitura de afine

Distribuie:

Publicat:

Ingrediente:

Pentru rulourile din pandispan:
120 gr faina alba
6 oua mari
1 plic zahar vaniliat
250 gr gem de afine piure
120 gr zahar
4 linguri suc de lamaie

Pentru crema:
18 gr gelatina
250 ml smantana pentru frisca
500 gr mascarpone
200 ml iaurt 3,6% grasime
60 ml apa
80 gr zahar

Pentru decor:
200 gr afine

Mod de preparare:

Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le mixam cu zahar si zaharul vaniliat timp de aproximativ 5 minute.  Albusurile le batem spuma.
Adaugam alternativ spuma de albusuri si faina la galbenusurile mixate. Punem o lingura de spuma, amestecam peste cap cu o spatula, apoi o lingura de faina, amestecam la fel si continuam pana incorporam toata spuma si faina.

Impartim compozitia in doua si coacem fiecare jumatate intr-o tava de dimensiunea 37×37, 7 minute la 200 grade Celsius.  Rasturnam primul blat de rulada peste un prosop pe care am pus zahar pudra, rulam si lasam sa se raceasca. Apoi procedam la fel si cu cealalta parte de blat; coacem, rasturnam, rulam, lasam sa se raceasca.

Luam prima rulada o desfacem  si o taiem in fasii de 11 cm. Ungem fiecare cu amestecul de gem si suc de lamaie. Rulam si punem deoparte. Procedam la fel si cu cealalta rulada. Obtinem in total 6 rulouri.

Fac o paranteza si va explic cum e cu dimensiunile. Ideea este ca cele 6 rulouri se cladesc una peste alta in alta tava ( de cozonac am avut eu ) Lungimea lor trebuie sa fie aceeasi cu tava de cozonac. Tavile trebuie sa le alegeti de la inceput, ma refer la cea pentru rulada si la cea in care veti „cladi” prajitura. Pentru crema punem gelatina la hidratat in 2 linguri apa rece.

Iaurtul il amestecam cu zaharul si lasam pana zaharul se topeste, smantana o batem pana obtinem frisca. Eu am folosit smantana vegetala pentru frisca indulcita dar daca folositi smantana naturala atunci suplimentati cu 2 linguri de zahar.

Intr-o craticioara punem apa si cand incepe sa fiarba oprim focul, adaugam gelatina hidratata si amestecam pana aceasta se dizolva.

Turnam peste iaurtul amestecat cu zahar si amestecam cu un tel. Apoi adaugam mascarponele (tot dintr-odata) si amestecam tot cu telul. Adaugam frisca si amestecam pana se omogenizeaza.
Rezulta o crema pufoasa si fina.

Punem o folie intr-o tava sau o cutie de dimensiunile urmatoare: 15 cm latime, 36 lungime, 15 cm inaltime. Pot fi plus, minus 1 cm. Turnam 1/3 din crema (aprox. 2 cm inaltime), apoi asezam primele 3 rulouri unul langa altul. Punem cea de-a 2-a treime incercand sa completam spatiile goale dintre rulouri. Trebuie sa aveti rabdare pentru ca crema e destul de tare. Repetam operatiunea punem celelalte 3 rulouri si apoi crema.

Asamblare: Netezim frumos crema deasupra si acoperim cu o folie. Lasam sa stea la frigider minim 4-5 ore.

Indepartam folia deasupra, rasturnam cu grija prajitura pe un platou si decoram cu afine. Pentru ca fructele sa aiba stabilitate puteti sa folositi un plic de gelatina pentru decor. Asadar asezati fructele apoi preparati gelatina conform indicatiilor de pe plic si o turnati calduta deasupra.

Taiem cu un cutit inmuiat in apa.

Reteta de prajitura de afine ne este recomandata de Amalia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img