miercuri, 24 aprilie, 2024

Reteta pentru eliminarea pietrelor de la bila

Distribuie:

Publicat:

Litiaza biliara este o boala frecventa, caracterizata prin formarea de calculi, de obicei in vezicula biliara (colecist), dar posibil si in caile biliare intrahepatice. Raspandirea geografica a bolii este influentata de obiceiurile culinare (de alimentatia bogata in grasimi animale cu aport crescut de colesterol).

Litiaza biliara (pietre la fiere, in limbaj popular) afecteaza 10% din populatia adulta dupa 40 de ani, predominant femeile, fiind cea mai frecventa boala a cailor biliare. Predominanta feminina este consecinta variatiilor mari hormonale (sarcini multiple, administrarea de estrogeni), care au efect anticolecistokinetic, favorizand hipotonia veziculara (colecistul nu se contracta pentru a elimina continutul) si staza biliara.

Calculii biliari se formeaza ca urmare a precipitarii, sub forma solida, a unor substante care, in mod normal, se afla in bila, sub forma solubila. Colesterolul si bilirubina sunt mentinute la nivel biliar in stare solubila cu ajutorul sarurilor biliare si al lecitinei. Daca proportiile acestora se modifica, fie prin cresterea concentratiei de colesterol, fie prin scaderea concentratiei de saruri biliare si lecitina, colesterolul isi pierde solubilitatea si precipita sub forma de cristale.

Aceasta este o reteta foarte eficienta pen­tru eli­mi­narea pietrelor de la fiere. Este usor de realizat si necostisi­toare. Iata despre ce este vorba: se usuca bine seminte de pepene rosu (lubenita) si se macina in rasnita de cafea. Timp de 10 zile, in fiecare di­mineata, pe nemancate, se ia o lin­gurita din pul­berea obtinuta, im­pre­una cu o lingura de ulei de mas­li­ne si se sta cul­cat pe partea dreap­ta circa 10 minute. Trata­mentul du­reaza 3 luni, cate 10 zile pe luna, la intervale regulate (daca trata­men­tul a fost inceput pe 1 ale primei luni, atunci si in lunile ur­ma­toare se va respecta aceeasi data). S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img