miercuri, 24 aprilie, 2024

RETROSPECTIVĂ 2017 Iaşi: De la proteste şi scandaluri politice la premiere medicale şi artistice, într-un oraş al Centenarului

Distribuie:

Publicat:

Anul 2017 s-a derulat la Iaşi sub auspiciile protestelor, disensiunilor politice, dar şi a evenimentelor culturale, artistice, sub semnul inovării şi cercetării şi, nu în ultimul rând, al manifestărilor dedicate Centenarului.

*** Pe 14 februarie, pe fondul unor ample proteste declanşate în ţară şi în Iaşi împotriva legilor justiţiei, mai mulţi primari ieşeni social-democraţi au cerut conducerii centrale a partidului să ia o decizie faţă de primarul Mihai Chirica, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Iaşi, din cauza criticilor aduse de acesta premierului Grindeanu şi liderului PSD Liviu Dragnea. În ciuda declaraţiilor lui Chirica, primarii au trimis o scrisoare către Guvern şi conducerea centrală a PSD, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de actuala guvernare dar şi că se dezic de declaraţiile lui Mihai Chirica.

*** Pe 22 februarie, rectorul Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi, prof. univ.dr. Tudorel Toader, a fost propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Cu o vastă carieră juridică şi universitară, Tudorel Toader a fost timp de 10 ani judecător al Curţii Constituţionale din România până în 11 februarie 2016 când a fost ales prin vot rector al Universităţii "Al. I. Cuza". Din 2003 Tudorel Toader este profesor al Universităţii la Facultatea de Drept unde din 2004 până la preluarea mandatului de rector a fost decan. Tudorel Toader este şi membru al Comisiei de la Veneţia şi nu face parte din niciun partid politic.

*** Vizitatorii Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, începând cu data de 1 martie, sunt ghidaţi audio, prin intermediul telefonului mobil, graţie unui proiect implementat în premieră în Europa la trei muzee din cadrul instituţiei de cultură. Informaţiile despre exponate sunt disponibile pe orice tip de telefon, în cadrul Serviciului Unic Naţional de Audioghid Turistic prin Telefon HERO.dot.

*** Pe 24 aprilie, o echipă de studenţi din cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii a Universităţii "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIAŞI) a fost clasată pe locul al doilea la Concursul internaţional de poduri pentru studenţi, care s-a desfăşurat la Universitatea Bogazic din Istanbul. Echipa formată din Dragoş Călugăru, Adrian Ieremie, Tudor Tcaciuc, Alexandra Maria Pohoaţă, Alin Constantin Vornicu a ocupat poziţia a cincea la montaj contra timp şi la proba estetică, în timp ce la proba de rezistenţă a fost pe prima poziţie. Pe întreg concursul, ieşenii au ocupat locul al doilea, fiind surclasaţi de o echipă din Turcia care de trei ani deţine supremaţia.

*** Publicul cinefil a avut prilejul de a se întâlni, în perioada 10 – 14 mai, la Iaşi, în cadrul celei de-a opta ediţii a Serilor Filmului Românesc, cu regizori, actori, retrospective, filme româneşti noi şi consacrate, precum şi cu noi secţiuni în programul festivalului. Ediţia din 2017 i-a fost dedicată regizorului ieşean Cristian Mungiu. Tot în cadrul acestei ediţii, în foaierul Ateneului din Iaşi a avut loc un vernisaj AGERPRES, în care au fost expuse fotografii cu actori şi regizori la mari momente din viaţa lor profesională.

*** Pe 12 iulie a fost prezentat cel mai modern sistem de operaţie în domeniul neurochirurgiei şi chirurgiei spinale din sud-estul Europei. Acesta se află la Spitalul Clinic de Neurochirurgie "Prof. dr. Nicolae Oblu" din Iaşi. Noua sală de operaţii a fost echipată cu O-Arm2, un sistem de imagistică chirurgicală multidimensional, de ultimă generaţie, care oferă o soluţie unică şi de foarte mare precizie pentru toate procedurile în chirurgia coloanei şi nu numai. Sistemul folosit de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie creşte astfel nivelul de siguranţă şi protecţie atât pentru chirurg, cât şi pentru pacient, acesta dând echipei medicale posibilitatea de a performa în intervenţii chirurgicale complexe.

*** Pe 7 august, magistraţii Tribunalului Vaslui au hotărât eliberarea condiţionată a fostului deputat PNL Iaşi, Relu Fenechiu, care a fost şi ministru al Transporturilor, decizia fiind definitivă. Fost ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu se afla în detenţie la Penitenciarul Vaslui. El avea de ispăşit 5 ani şi 6 luni de închisoare, din care a executat deja trei ani şi jumătate.

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv în dosarul ''Transformatorul'' în luna ianuarie a anului 2014, după ce a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. A doua condamnare, cea în dosarul ''Siveco'', s-a făcut după ce fostul ministru şi-a recunoscut vinovăţia într-un dosar în care era acuzat de DNA Ploieşti de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani.

*** Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, pe 19 august, într-o râpă din zona localităţii Vâlcica, comuna Tătăruşi din judeţul Iaşi. Aeronava de mici dimensiuni, de tip ULM, cu însemnele de înmatriculare YR-5228 efectua un zbor de antrenament pentru show-ul aviatic organizat în cadrul evenimentului "Zilele Rezervaţiei Forestiere". La bordul avionului se aflau pilotul Traian Ungureanu, în vârstă de 63 de ani, care şi-a pierdut viaţa în urma impactului cu solul şi Mihăiţă Nechifor, în vârstă de 33 de ani, care a fost rănit. Nici până acum nu au fost făcute publice informaţiile privind rezultatele anchetei.

*** Reprezentanţii Primăriei Iaşi au plantat pe 21 octombrie, la Viena, un tei lângă statuia poetului Mihai Eminescu din Standpark, prilej cu care a fost dezvelit un însemn ce a marcat acest eveniment. Cunoscut sub numele de "Teiul lui Eminescu" din Parcul Copou, acesta este unul din arborii seculari din judeţ, el având o vechime de 550 de ani. Alţi puieţi din Teiul lui Eminescu vor fi sădiţi la Berlin, Cernăuţi şi Bucureşti, oraşe în care a locuit marele poet. Fiecare arbust va fi însoţit de un certificat ADN care va garanta că este urmaşul copacului – simbol.

*** Pe 9 octombrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea mitropolitului Iosif Naniescu, cunoscut ca Iosif cel Milostiv. Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, va fi prăznuit la data de 26 ianuarie. Iosif Naniescu a fost cel care a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană după ce biserica Trei Ierarhi a fost cuprinsă de foc, în decembrie 1888. În urma incendiului, lăcaşul de cult a ars complet, numai racla în care se aflau rămăşiţele Cuvioasei Parascheva a fost găsită intactă. Tot mitropolitul Iosif Naniescu este şi cel care a finalizat construcţia catedralei mitropolitane începute de Veniamin Costache, după ce lucările de construcţie au stagnat timp de 40 de ani.

*** Pe 27 octombrie, primarul Mihai Chirica a anunţat că în perioada 2017- 2020 vor fi organizate 80 de proiecte care includ 180 de manifestări şi acţiuni dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918. Pentru aceasta, municipalitatea va cheltui 5,6 milioane de lei, din care 500.000 de lei au fost deja alocaţi pentru cele 16 proiecte care s-au derulat până la sfârşitul lui 2017. În cadrul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei a fost înfiinţat un comitet director, din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi personalităţi ale mediului academic. Departamentul este condus de politologul Daniel Şandru, cel care pentru o vreme s-a aflat la coordonarea Departamentului Centenar din cadrul Guvernului.

*** Pe 7 noiembrie a fost lansat în premieră naţională proiectul "Procesul Comuniştilor din România". Proiectul coordonat de prof.univ.dr Sorin Bocancea, rectorul universităţii ieşene ''Petre Andrei'', constă în realizarea unor studii care vor sta la baza unui rechizitoriu ce-i va trimite în faţa instanţei de judecată pe liderii comunişti ce au săvârşit crime împotriva propriilor cetăţeni. În cadrul proiectului, o echipă formată din patru istorici va aduna dovezi pentru a le trimite apoi spre procurori. Aceştia vor redacta un rechizitoriu, pe care îl vor prezenta în faţa unui complet de trei judecători, care vor demara procesul. Proiectul a fost lansat la 100 de ani de la Revoluţia Bolşevică din 1917.

*** În luna noiembrie, zeci de persoane au protestat în fiecare duminică, la intrarea în Iaşi, pe Drumul European 85, pentru a-şi exprima nemulţumirea că îşi riscă viaţa ori de câte ori traversează regulamentar strada. Locuitorii din Valea Lupului, comună aflată în suburbia Iaşului, susţin că s-au săturat de promisiuni din partea autorităţilor, în loc să amplaseze o pasarelă peste drumul european. Mitingurile au fost organizate după ce mai multe persoane au fost călcate de-a lungul timpului în timp ce traversau regulamentar strada. Proteste similare au mai fost organizate şi în luna mai. În urma discuţiilor purtate atunci cu reprezentanţii primăriilor din Valea Lupului şi Iaşi, reprezentanţii autorităţilor locale au înfiinţat două treceri de pietoni.

*** Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Gr.T.Popa din Iaşi, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, a preluat pe 30 noiembrie preşedinţia consiliului Confederaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară de Origine Total sau Parţial Franceză (CIDCDF). În cadrul şedinţei CIDCDF cu ocazia congresului ADF – Association Dentaire Francaise, prof. univ. dr. Norina Forna a fost aleasă cu unanimitate de voturi. Confederaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară de Origine Total sau Parţial Franceză reuneşte 49 de decani ai facultăţilor de medicină dentară din 20 de ţări francofone.

*** Pe 25 decembrie, directorul Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, Bogdan Petru Maleon, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit spânzurat de o grindă din casă, iar soţia sa, Anda Elena, în vârstă de 38 de ani, a fost găsită zăcând fără suflare pe podeaua aceleiaşi încăperi. Iniţial s-a crezut că bărbatul, în vârstă de 41 de ani, şi-a ucis soţia, în vârstă de 38 de ani, după care s-a sinucis. A doua zi, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Carmina Pascal, a declarat că au fost înlăturate suspiciunile privind uciderea celor două persoane din cauza lipsei semnelor de violenţă şi a oricăror semne de autoapărare pe corpul cadavrelor. Procurorii au ajuns la concluzia că cele două persoane s-au sinucis la o diferenţă de două trei ore, decesul intervenind cu aproximativ 8 – 10 ore înainte de ora la care au fost găsite cadavrele. Potrivit procurorului, Anda Elena Maleon avea o alcoolemie de 2,40 grame/litru alcool pur în sânge, iar directorul BCU Bogdan Petru Maleon – 1,70 grame/litru alcool pur în sânge. Cei doi soţi nu aveau copii.

*** În noaptea de 26 spre 27 decembrie, Viorel Soroceanu, un fost campion naţional la box, în vârstă de 63 de ani, a fost găsit mort în maşina sa aflată în parcarea magazinului Lidl din cartierul Nicolina. Decesul sportivului a survenit după ce acesta şi-a secţionat venele. Înainte de a-şi lua zilele, bărbatul a lăsat un mesaj de adio prin care îşi justifica gestul şi îi cerea iertare mamei sale pentru gestul fatal. Bărbatul a recurs la o astfel de stratagemă din cauza unei afecţiuni grave la nivelul ficatului. El a mai încercat să se sinucidă în urmă cu doi ani, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu această maladie. Viorel Soroceanu a fost dublu campion naţional la box în perioada 1972-1974, perioadă în care a boxat şi cu campionul mondial din 1973, Howard Davis Jr. De-a lungul carierei sale, Soroceanu a susţinut 120 de meciuri, din care a pierdut doar zece. Totodată, Viorel Soroceanu era unul din cei mai apreciaţi antrenori de box.

 

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img