vineri, 29 martie, 2024

RETROSPECTIVĂ 2017 Vaslui: Schimbare la varful Episcopiei Huşilor şi proteste în mai multe domenii de activitate

Distribuie:

Publicat:

Finalizarea unui amplu proiect derulat de Consiliul Judeţean privind modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, schimbarea din funcţie a episcopului Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, implicat într-un scandal sexual, eliberarea condiţionată a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi a fostului preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a României Mihail Vlasov, dar şi o serie de proteste ale angajaţilor din educaţie, asistenţă socială şi sistemul penitenciar sunt printre evenimentele anului 2017, petrecute în judeţul Vaslui.

*** În luna martie, autorităţile judeţene au organizat conferinţa de închidere a proiectului "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui", demarat în anul 2010. Cu o valoare de aproximativ 69 de milioane de lei, din care 66,6 milioane de lei finanţare nerambursabilă de la Guvern şi Uniunea Europeană şi restul, contribuţie a Consiliului Judeţean Vaslui, proiectul a presupus modernizarea şi reabilitarea clădirii şi dotarea unităţii medicale cu aparatură de ultimă generaţie.

*** Patru dintre dintre cele 18 premii acordate în cadrul Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială, organizată de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, în luna martie, le-au revenit unor reprezentanţi din judeţul Vaslui, acest lucru fiind apreciat de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui ca o recunoaştere a muncii asistenţilor sociali dintr-un judeţ cunoscut ca având o problematică socială complexă.

*** O novă roşie luminoasă, descoperită în urmă cu trei ani la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, a primit, în luna februarie, nume oficial de catalog – M101 OT2015-1. Nova roşie luminoasă, descoperită în anul 2015 de muzeograful Ciprian Vîntdevară cu un telescop de la Observatorul Astronomic al Muzeului ''Vasile Pârvan" din Bârlad, a fost apreciată de unii oameni de ştiinţă din Rusia drept o descoperire importantă, aceştia redactând o lucrare în care prezintă detalii despre respectivul corpul ceresc.

*** Un scandal fără precedent a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor. Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi de şantaj. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu şi eliberaţi sub control judiciar.

Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, până când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române urma să ia o decizie cu privire la situaţia prelatului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat că episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, ar putea fi exclus din rândul clerului Bisericii Ortodoxe Române. El a explicat că, "pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română, un ierarh este judecat de către Sinod pentru o asemenea abatere de natură morală şi disciplinară" şi a admis că episcopul de Huşi ar putea înainta o cerere de retragere din Biserică, "simplificând foarte mult lucrurile", având în vedere că "imaginea Bisericii a fost afectată, evident, de un asemenea caz". Bănescu a menţionat că "orice ierarh este în mod fundamental monah", Corneliu Bârlădeanul putând rămâne în biserică.

Corneliu Bârlădeanul s-a retras din funcţie, în luna august, iar la începutul lunii octombrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a desemnat un nou episcop de Huşi, Ignatie, care a fost întronizat pe 22 octombrie, în prezenţa a mii de credincioşi. Noul episcop al Huşilor, Ignatie, a afirmat că se va implica în proiecte sociale şi va încerca să atragă cât mai mulţi tineri în activităţile bisericii.

Fostul episcop al Huşilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, se află la Mănăstirea Văratec. Dosarul de şantaj în care acesta este implicat se judecă la Tribunalul Vaslui, magistraţii hotărând ca procesul să fie unul secret, pe motiv că vizează viaţa intimă a persoanei.

*** Mai mulţi oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor firme din Israel au participat, în luna iulie, la o întrevedere cu oameni de afaceri şi membri ai administraţiei locale din judeţ, în cadrul întrevederii fiind prezentate anumite oportunităţi de investiţii. Firmele israeliene s-au arătat interesate de proiectele de apă, sistemele de irigaţii şi gestionarea deşeurilor. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România – Israel, Călin Coşar, a precizat că întâlnirea a fost un prim contact, prin care oamenii de afaceri israelieni au ţinut să cunoască potenţialul zonei.

*** În luna august, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a părăsit Penitenciarul Vaslui, după ce judecătorii Tribunalului Vaslui au decis eliberarea sa condiţionată. Relu Fenechiu fusese condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare. El a executat trei ani, şase luni şi opt zile – 1.195 zile închisoare -, 203 zile fiind considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, 83 de zile dintre acestea fiind activităţi lucrative la clubul unităţii şi 120 de zile ca urmare a elaborării de lucrări şi articole ştiinţifice. La ieşirea din penitenciar, fostul ministru al transporturilor a lăsat să se înţeleagă că a fost condamnat pe nedrept şi şi-a cerut scuze faţă de celelalte persoane care au fost condamnate în acelaşi dosar.

*** Şi avocatul ieşean Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, condamnat la închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită, a fost eliberat condiţionat, în urma unei decizii a magistraţilor de la Tribunalul Vaslui, după ce şi-a ispăşi o parte din pedeapsă. Vlasov a fost condamnat definitiv în luna iunie a anului 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Ulterior, el a fost judecat într-un alt dosar, fiind acuzat de dare de mită. În cel de-al doilea dosar, Mihail Vlasov a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă finală de 5 ani şi 8 luni de închisoare. El a executat doi ani şi trei luni în regim de detenţie la Penitenciarul Vaslui, a stat o lună în arest preventiv şi alte două luni în arest la domiciliu.

*** Prefectul de Vaslui, Eduard Popica, s-a întâlnit, în septembrie, cu prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, pentru a găsi soluţii de reabilitare a infrastructurii rutiere din punctul vamal, distrusă aproape în totalitate. Ulterior, Popica a anunţat că lucrările de refacere a infrastructurii rutiere în Vama Albiţa vor începe în luna februarie a anului viitor. Reparaţiile sunt estimate la aproximativ 2.500.000 de lei. Suprafaţa care va fi reabilitată este de aproximativ 1.800 de metri pătraţi şi cuprinde căile de acces marfă şi acces autoturisme, dar şi zona de parcare.

*** Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, va fi extinsă în cadrul Programului Operaţional Regional, cu finanţare europeană, a anunţat, în luna octombrie, conducerea spitalului. Noua clădire va asigura un confort sporit pentru pacienţi, preluare mai facilă a bolnavilor, spaţii de aşteptare conforme pentru aparţinători şi circuite funcţionale îmbunătăţite. În paralel cu extinderea UPU, va fi amenajat şi un spaţiu pentru spitalizare de zi. Proiectul, cu o valoare estimată de 3,1 milioane de lei, va fi finanţat de Consiliul Judeţean şi va presupune construcţia unui pavilion nou, situat între UPU şi birourile administrative ale spitalului, în care se va face spitalizarea de zi. Lucrările vor începe în cursul anului 2018.

*** Consiliul Judeţean Vaslui a semnat, în noiembrie, o înţelegere de cooperare cu raionul Criuleni din Republica Moldova, privind o serie de proiecte transfrontaliere în diverse domenii de activitate: administraţie publică locală, economie, protecţia mediului, educaţie, cultură, sănătate sau sport. În ultimii ani, judeţul Vaslui a derulat peste 50 de proiecte transfrontaliere cu Republica Moldova.

*** Tot în luna noiembrie, salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui au protestat, în repetate rânduri, pentru că nu şi-au primit salariile pe luna septembrie, întrerupând lucrul câte o oră. La acţiunile de protest au participat atât reprezentanţi ai Consiliului Judeţean sau Instituţiei Prefectului, cât şi parlamentari de Vaslui, care i-au asigurat pe salariaţi că îşi vor primi banii. O rectificare bugetară de ultim moment a făcut ca lefurile acestora să fie plătite cu peste două luni întârziere. Potrivit liderului de sindicat, Gică Greţu, aceasta a fost cea mai mare întârziere salarială cu care s-au confruntat cei peste 2.500 de angajaţi ai DGASPC Vaslui. Lunar, cheltuielile salariale ale DGASPC Vaslui se ridică la aproximativ şapte milioane de lei.

*** Peste 100 de cadre didactice, afiliate la FSLI Vaslui, au protestat, în noiembrie, mai multe zile la rând, în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui, nemulţumite de modul de calcul al salariilor şi orelor suplimentare şi au solicitat aplicarea articolului 39 alineatul 2 din Legea salarizării unitare. Liderul de sindicat Sorin Ţiplea a afirmat că, la solicitarea Ministerului Educaţiei, IŞJ le-a cerut unităţilor şcolare să nu aplice acel articol, care ar duce la creşteri salariale şi pentru cadrele didactice. Dascălii au primit asigurări că problema semnalată va fi rezolvată şi au renunţat la acţiunile de protest.

*** Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut, în luna decembrie, o întrevedere cu conducerea Penitenciarului Vaslui şi cu liderii de sindicat de la penitenciarele din Vaslui, Iaşi şi Bacău, în care au fost discutate o serie de probleme cu care se confruntă sistemul penitenciar, inclusiv cea a lipsei de personal.

Anterior întâlnirii, angajaţii de la Penitenciarul Vaslui au avertizat cu privire la faptul că vor refuza să intre la muncă, din cauza numărului foarte mic de gardieni raportat la numărul persoanelor private de libertate. Tudorel Toader a dat asigurări că, printr-o hotărâre de guvern, schema de personal din sistemul penitenciar va fi suplimentată cu 1.000 de posturi. Oficialul a afirmat şi că lucrează la un proiect de act normativ, probabil ordonanţă de urgenţă, prin care, pe viitor, să poată fi plătite orele suplimentare.

*** O anchetă este în derulare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după ce un bărbat în vârstă de 59 de ani, externat din Secţia de psihiatrie, fără ca familia să-i fi fost anunţată, a fost găsit decedat. Directorul medical al spitalului, dr. Lelia Croitoru, a precizat că "niciun pacient nu poate fi externat din spital fără să fie însoţit de o rudă sau de un aparţinător".

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img