vineri, 19 aprilie, 2024

Revizuirea art. 48 alin. 1 din Constitutie este corecta

Distribuie:

Publicat:

Prin Decizia 580/20.07.2016, Curtea Constitutionala a avizat propunerea de modificare a dispozitiilor art. 48 alin. 1 din Constitutie, retinand ca ea nu aduce nicio ingerinta vreunui drept individual.

Potrivit art. 48 alin. 1 din Constitutia in vigoare azi, casatoria este definita prin folosirea terminologiei care trimite la consimtamantul liber „intre soti”, iar potrivit dispozitiilor art. 259 alin. 1 Cod Civil, terminologia folosita raportat la casatorie ca uniune liber consimtita ce sta la baza familiei este aceea de „intre un barbat si o femeie”.

In aceste conditii, fiind vorba despre o chestiune aproape tehnica de translatare a definitiei casatoriei din Codul Civil in Constitutie, initiativa privind aceasta modificare a primit inclusiv avizul constitutional dat de catre Curtea Constitutionala prin Decizia 580/20.07.2016, care retine in mod expres „prin inlocuirea sintagmei intre soti cu un barbat si o femeie, se realizeaza doar o precizare in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului”.

Asadar, avand de verificat initiativa cetateneasca si din perspectiva dispozitiilor art. 152 alin. 2 din Constitutie – potrivit cu care nicio revizuire nu va putea fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora – Curtea a aratat in mod expres ca modificarea vizeaza textul constitutional care protejeaza casatoria si relatiile de familie decurgand din casatorie, aceste relatii fiind diferite de raporturile de familie de fapt protejate prin dreptul la viata familiala ocrotit constitutional de art. 26. din Constitutie.

Din nou, este obligatoriu sa ne raportam la autoritatea considerentelor Deciziei Curtii Constitutionale nr. 580/20.07.2016 in care s-a retinut ca textul propus a fi modificat (art. 48 alin. 1 din Constitutie) are denumirea marginala Familia, iar, in continut, stabileste o serie de principii si garantii in privinta casatoriei.

Asadar, Curtea retine ca dispozitiile art. 48 din Constitutie consacra si protejeaza dreptul la casatorie si relatiile de familie rezultand din casatorie in mod distinct de dreptul la viata familiala care are un continut juridic mult mai larg, consacrat si ocrotit de art. 26 din Constitutie.

Cu alte cuvinte, Curtea Constitutionala delimiteaza dreptul la viata de familie – protejat constitutional prin art. 26 din Constitutie – cuprinzand inclusiv raporturile de familie de fapt, de dreptul protejat de art. 48 din Constitutie si care priveste ocrotirea relatiilor de familie care rezulta din casatorie, a caror importanta a indrituit legiuitorul constituant sa reglementeze in mod distinct in aceasta dispozitie constitutionala protectia relatiilor de familie care izvorasc din casatorie si din descendenta, respectiv din legatura dintre parinte si copii. 

Tocmai aceasta motivare riguroasa inlatura si opinia ca revizuirea art. 48  alin. 1 din Constitutie ar intra in contradictie cu art. 26 din Constitutie. Or, asa cum a antamat si Curtea Constitutionala acest aspect, atat timp cat dispozitia art. 48 din Constitutie  se refera la ocrotirea relatiilor de familie care rezulta din casatorie, institutie juridica cu cele mai importante efecte juridice si sociale in materie, nu se poate vorbi de o contradictie intre aceasta dispozitie constitutionala si o alta care protejeaza ansamblul complex al relatiilor si vietii de familie.

Curtea Constitutionala a statuat, asadar, ca revizuirea dispozitiilor art. 48 alin. 1 din Constitutie nu aduce nicio ingerinta drepturilor individuale ale altor persoane.

autor: Avocat Ana–Corina Sacrieru

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img