vineri, 29 martie, 2024

REVOLTATOR: Afirmatia unui oficial maghiar:”As fi dat mai devreme cu pumnul in masa romanilor”

Distribuie:

Publicat:

Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de Politica externa a Parlamentului si Semjen Zsolt, viceprim-ministru al Ungariei, responsabil cu politica nationala au sustinut, luni, 5 decembrie, o conferinta de presa intr-o nota foarte ofensiva, transmite index.hu.

Potrivit sursei citate, evenimentul s-a referit la alegerile din 11 decembrie din Romania. Ministrul ungar de externe, Szijjarto Peter, a interzis diplomatilor maghiari sa participe la manifestarile organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie, aratand ca maghiarii nu au motiv sa sarbatoreasca. Aceasta atitudine a fost calificata de Traian Basescu ca o ofensa, acesta declarand ca Romania se intinde pana la Tisa

In acest context, Nemeth si Semlyen au aratat ca relatiile diplomatice maghiaro-romane sunt proaste, si au devenit din ce in ce mai proaste dupa 2012. La intrebarea daca pentru aceasta situatie are vreo responsabilitate si partea maghiara, Semjen a declarat urmatoarele: “Am constiinta curata, trebuie sa spun ca nu.”

Dupa care viceprim-ministrul a declarat ca in chestiunea romana partea maghiara nu poate fi “deloc„ criticata, maxim poate fi criticata ca nu a dat cu pumnul in masa mai devreme. Nemeth Zsolt nu s-a delimitat de actiunea ministrului de externe Szijjarto Peter, aratand ca decizia cu privire la Ziua nationala a Romaniei nu este in sfera lui de competenta, raspunderea trebuie asumata de ministru.

Atmosfera apasatoare a fost resimtita in special prin faptul ca ambii politicieni au repetat de mai multe ori cat de proaste sunt acum relatiile diplomatice maghiaro-romane iar cand a vorbit de situatia comunitatii maghiare din Romania, Semjen a subliniat ca “suntem pusi la zid!”. Semjen a declarat “sincer„ ca si el a avut un rol in faptul ca la alegerile din Romania concureaza o singura formatiune maghiara prin coalitia UDMR-PCM, respectiv in faptul ca PPMT nu sustine niciun candidat independent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img