marți, 19 martie, 2024

REVOLTATOR ! Igor Dodon spune ca jumatate din teritoriul actual al Romaniei este moldovenesc

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, i-a daruit presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o harta a Moldovei “istorice”, cea de dupa Pacea de la Bucuresti din 1812, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse intr-o conferinta de presa sustinuta marti dupa intrevederea cu liderul de la Kremlin, informeaza TASS si presa de la Chisinau.

Dodon le-a spus jurnalistilor rusi ca „jumatate din teritoriul actual al Romaniei este moldovenesc”.

Harta Moldovei istorice etalata de Dodon a fost intocmita in secolul al XVIII-lea de catre cartograful italian Bartolomeo Borghi, dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul agentiei de presa TASS, Dodon si-a exprimat regretul ca in 1812, Imperiul Rus nu a anexat intreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. „Daca Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita”, a spus el.

Dodon a declarat la Moscova ca nu are intentia de a pune „un gard de fier” pe raul Prut si a subliniat ca programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu Romania sunt benefice si nu ar trebui sa li se puna capat.

Potrivit lui Dodon, Chisinaul si Bucurestiul au „o singura problema: incercarile de unire a Republicii Moldova cu Romania”. „Atunci cand Romania declara la nivel politic ca trebuie lichidata statalitatea Republicii Moldova, vom riposta”, a spus Dodon.

„In Romania sunt interzise organizatiile care au incercat sa faca propaganda cu privire la faptul ca o parte din teritoriul romanesc inseamna Ungaria, alta parte — Moldova. Si atunci, de ce la voi acest lucru este interzis, iar la noi nu? La inceputul anului trecut i-am scris o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei (Klaus Iohannis), rugandu-l sa explice pozitia pe marginea acestei probleme si nu am primit un raspuns”, a declarat Igor Dodon, potrivit TASS.

„De aceea, ei (Romania) nu vor sa semneze acordul privind frontierele. Ei spun adesea ca au recunoscut primii independenta Republicii Moldova. De ce atunci nu semnati acordul privind granitele? Vom insista asupra acestei probleme”, a subliniat, la Moscova, presedintele Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img