vineri, 19 aprilie, 2024

REVOLTATOR! S-a stabilit un nou RECORD la importurile de alimente! Unde au “disparut” producatorii autohtoni

Distribuie:

Publicat:

Romania a inregistrat un record istoric la capitolul importuri. In primul semestru din 2017, importurile Romaniei au totalizat 36,7 miliarde de euro, din care 8,8% au fost importuri de alimente . Altfel spus, aproximativ 3,2 miliarde de euro. Aceasta suma n-a mai fost consemnata dupa 1989 si este dubla fata de cea din semestrul I 2008, arata statisticile oficiale consultate de MEDIAFAX. Datele comunicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS) arata ca exporturile agroalimentare ale Romaniei in prima jumatate a anului 2017 au fost de doar 2,1 miliarde de euro, rezultand un deficit comercial – decalaj fata de importuri – de 1,1 miliarde de euro, un alt record istoric. 

In anul „de varf” al economiei, 2008, importurile agroalimentare din primul semestru insumau 1,6 miliarde de euro. Apoi au urcat constant, trecand pragul de doua miliarde de euro in prima jumatate a anului 2013 si ajungand la 2,9 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2016.

Acum, in 2017, specialistii spun ca avem unul dintre cei mai buni ani agricoli, dar producatorii autohtoni n-au reusit sa acopere decat intr-o mica masura cererea de produse alimentare. Comertul cu amanuntul la aceasta grupa de produse a crescut, in primul semestru din acest an, cu 3,5% fata de acelasi interval din 2016, arata datele INS.
Patronatele din agricultura spun ca infrastructura de depozitare cu atmosfera controlata a produselor agroalimentare poate mentine cel mult 40% din productia nationala, restul – fiind imposibil de depozitat pe termen lung – se vinde imediat dupa recolta sau se livreaza la export. Din aceasta cauza, in fiecare an, Romania importa masiv mancare in lunile de iarna si primavara, reechilibrand apoi – in lunile de vara si toamna – balanta exporturi/importuri. Singurul an in care balanta comerciala cu produse agroalimentare a inregistrat un excedent (exporturi mai mari decat importurile) a fost 2015, pe fondul unor livrari-record de cereale pe pietele externe.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img