joi, 25 aprilie, 2024

Revolutie in medicina: savantii au creat in laborator, din celule stem, primul esofag uman

Distribuie:

Publicat:

Savantii din bioinginerie care lucreaza sa produca intregul sistem gastrointestinal al omului in laborator au relatat ca celulele stem pluripotente au fost folosite pentru a crea organoide de esofag uman. Este prima data cand savantii au putut creste tesut uman de esofag din celule stem pluripotente (PSC), celule care pot forma, teoretic, orice tip de tesut din corp.

Publicat in jurnalul Cell Stem Cell, studiul este ultima inovatie a cercetatorilor de la Center for Stem Cell and Organoid Medicine (CuSTOM) din Cincinnati, Statele Unite. Centrul are miza principala de a gasi noi moduri de studiu a defectelor la nastere si a bolilor care afecteaza milioane de oameni cu tulburari gastrointestinale. Noua lucrare poate duce la noi metode de diagnosticare personalizate si se concentreaza si pe dezvoltarea terapiilor de regenerare a tesutului pentru a trata sau vindeca afectiunile gastrointestinale, informeaza descopera.ro, care citeaza Science Daily.

„Afectiunile esofagului si traheei sunt suficient de des intalnite la oameni astfel incat modelele de organoide ale esofagului uman sa fie extrem de benefice”, a precizat Jim Wells de la CuSTOM, autorul principal al studiului. „Alaturi de a fi un nou model de a studia defectele la nastere, acesta este util pentru a reface tesutul esofagului la pacienti”, a adaugat acesta.

Dupa ce au generat organoide complete ale esofagului – care au cresut la o lungime de 300-800 micrometri in circa doua luni – tesuturile artificiale au fost apoi comparate din punct de vedere al biochimiei cu cele naturale de la biopsii. Testele au aratat o similaritate in compozitie. Acesta este un prim pas din multele care vor urma in procesul de creare in laborator a esofagului, exploatand potentialul terapeutic al metodei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img