sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Rezultate spectaculoase anticancer in Australia

Distribuie:

Publicat:

Stim despre vaccinuri ca ne permit dezvoltarea unei linii de aparare impotriva unor virusuri. Introducem in corp un component de virus, un virus atenuat sau o ruda de virus, iar organismul isi face anticorpi; cand ne intalnim cu agentul patogen, nu mai facem boala. E simplu. Vaccinurile ne apara de poliomielita, gripa, rujeola, hepatite. Putini stiu, din pacate, ca un vaccin ne poate apara si de cancer. Exista o asociere clara intre virusul papiloma uman (HPV) si riscul de cancer de col uterin. Anumite tulpini (spre exemplu 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 si 58) au risc crescut (dau pana la 70-90% din cancere), altele scazut, altele incert (nu sunt suficiente date).

Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuala. Atat sexul feminim cat si cel masculin se pot infecta si mare parte din populatie este purtatoare nonmanifesta, dar la femei lucrurile capata o alta valenta – cancerul de col uterin se intalneste des, are mortalitatea ridicata, necesita tratamente complexe, operatii cu scoaterea uterului, traume.

Cum scadem semnificativ incidenta acestui cancer? E suficient sa ne uitam spre continente indepartate. Australia¹ a distribuit fetelor si baietilor de 12-13 ani (inainte de inceperea vietii sexuale) vaccinuri antiHPV. Le-a facut si celor de pana la 18-20 de ani, iar rezultatele au fost de-a dreptul spectaculoase. Rata de infectare cu HPV a scazut de la aproape 23 de procente la doar 1.1%. Cand acest virus nu mai infecteaza populatia si el este raspunzator de cancere, deducem simplu ca anularea infectiilor cu tulpinile acoperite de vaccin poate duce la scaderea drastica a  cancerului. Australia este acum pe acest drum, mai ales ca si-a dezvoltat si un sistem de screening performant.

Iata ce inseamna un program riguros de vaccinare, gratuit, bine gandit de autoritati, cu complianta buna in randul populatiei. Cu cat mai multi oameni sunt vaccinati, cu atat intra in protectie si cei ramasi nevaccinati, prin asa-numita imunitate de grup; avantajele sunt enorme. Nu putem sa neglijam faptul ca la noi foarte multa lume ignora beneficiile acestui vaccin, cade in teorii conspirationiste cu otraviri cu aluminiu sau mercur, crede ca va face autism sau gusta parerile unor persoane incompetente care se pronunta pe subiecte in care nu au absolut nicio expertiza.

Nu putem sa nu aducem in discutie lipsa unei strategii bune de vaccinare la noi in tara. Pierdem oameni din cauza gripei, rujeolei; nu avem program coerent de vaccinare pentru nicio afectiune, nici nu mai aduc vorba de HPV. si ne miram ca suntem in pozitii fruntase si la cancerul de col uterin. Educatia sexuala este la pamant. Ne e si rusine sa discutam unele subiecte elementare, de parca nu e in joc sanatatea acestui popor. Viitorul nostru. Monitorizarea anuala la ginecolog, cu testare Babes Papanicolaou, ar fi trebuit sa fie la cote inalte. Nu este. Fetele si femeile din mediul rural abia au acces la un medic de familie, darmite la un specialist ginecolog.

Preventie inseamna educatie, deschidere, vaccinare, informare din surse sigure. Altii le impletesc cu succes pe toate, noi ne poticnim in stupiditate si neputinta. in timpul acesta, ne mor bunicile, mamele, sotiile, surorile. Exista un vaccin care scade semnificativ riscul de infectie (cu pana la 90%) cu HPV si aparitie al unui tip groaznic de cancer. Maret lucru, nu? Ce facem noi? il ignoram cu eleganta, pentru ca avem mereu dubii in ce sustin medicii, aplecam urechea la toate sursele indoielnice sau, ca oficiali, nu suntem in stare sa cream un program riguros de vaccinare si o campanie eficienta de monitorizare, toate pe banii statului. Adica pe banii nostri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img