vineri, 26 aprilie, 2024

Ţările UE din Consiliul de Securitate cer Rusiei şi Iranului să respecte armistiţiul din Siria

Distribuie:

Publicat:

Ţările membre ale Uniunii Europene care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU au făcut apel joi la Rusia şi Iran să respecte acordul de încetare a focului în provincia Idlib din Siria şi au atras atenţia că o acţiune militară ar putea avea "consecinţe potenţial catastrofale pentru civili", relatează dpa, conform agerpres.ro. 

Declaraţia comună a acestui grup de state, cunoscut ca UE8, a fost transmisă înaintea unei reuniuni care are loc vineri la Teheran între liderii Rusiei, Iranului şi Turciei şi pe care Ankara o consideră ca fiind ultima şansă de a evita un masacru la Idlib. 

Guvernul sirian s-a angajat să recucerească Idlib, ultimul bastion al rebelilor, iar trupe siriene şi ale aliaţilor au fost desfăşurate în apropierea provinciei ca pregătire pentru asaltul final. 

Din acest grup de state fac parte Marea Britanie şi Franţa, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, la care se adaugă Germania, Belgia, Italia, Suedia, Olanda şi Polonia, care sunt sau vor fi în curând membri temporari. 

Declaraţia comună atrage atenţia că o ofensivă militară de amploare la Idlib ar putea pune în pericol vieţile a trei milioane de persoane, între care un milion de copii, şi ar putea duce la "noi strămutări în masă". 

Folosirea de arme chimice ar fi "total inacceptabilă", se mai arată în comunicat, care precizează că provincia este ultima "zonă de detensionare" din Siria, stabilită în aşa-numitul proces de la Astana şi având ca garanţi Rusia, Turcia şi Iran. 

"Facem apel la toţi garanţii, în special Rusia şi Iran, să menţină acordul de încetare a focului şi aranjamentele privind detensionarea pe care le-au convenit anterior, inclusiv prioritatea de a-i proteja pe civili", a precizat UE8. 

Grupul a mai menţionat că vineri va avea o întâlnire cu opoziţia siriană la New York, în paralel cu discuţiile de la Teheran.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img