vineri, 19 aprilie, 2024

Risc mai mare de cancer de prostata pentru anumiti barbati. Vezi daca esti printre ei!

Distribuie:

Publicat:

Fiecare 10 centimetri în plus la înaltime creste cu 21% riscul de a dezvolta tumori agresive si cu 17% riscul de deces, sustine un studiu de la Oxford University.

Barbatii înalti au un risc mai mare de a muri din pricina unui cancer agresiv de prostata, arata un nou studiu realizat la Universitatea Oxford, citat de independent.co.uk. Oamenii de stiinta britanici nu au gasit nicio legatura între înaltime si riscul de cancer de prostata, însa au depistat o legatura între tumorile extrem de agresive si numarul de centimetri.

Astfel, fiecare 10 centimetri în plus adaugati la înaltime creste cu 21% riscul de a dezvolta un cancer sever si cu 17% a riscului de a deceda din pricina tumorilor maligne ale prostatei. O asociere similara a fost depistata între marimea taliei si agresivitatea cancerului de prostata.

Dr Aurora Perez-Cornago, autorul principal al studiului a declarat ca descoperirea permite decriptarea mecanismului prin care acest cancer se dezvolta si care ar putea fi legat de nutritia si cresterea din primii ani de viata. „Am mai descoperit, de asemenea, faptul ca greutatea corporala normala este asociata cu un risc redus de cancer agresiv mai târziu în viata. Se pare ca obezitatea modifica nivelul hormonilor, fapt care creste riscul de cancer agresiv”, a mai spus aceasta.

Astfel, 10 centimetri în plus la marimea taliei creste cu 18% riscul de deces în cazul cancerului de prostata si cu 13% riscul de avea o forma de cancer foarte agresiva. Studiul a facut parte din Epic – European prospective investigation in cancer and nutrition – cercetare coordonata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, axata pe legatura dintre nutritie si cancer, si a inclus 141.896 de participanti de sex masculin din 8 tari, inclusiv Marea Britanie.

Au fost analizate datele a 7.025 de persoane cu cancer la prostata, 726 cu o forma de cancer sever, 1.388 cu cancer avansat si 934 de decese din pricina acestei boli. În fiecare an, în Marea Britanie, 46.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de prostata, iar 11.000 mor din pricina acestei boli. Cancerul de prostata poate evolua lent sau agresiv, cu potential rapid de deces.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img