joi, 18 aprilie, 2024

Risc mai mic de a face cancer daca consumi asta

Distribuie:

Publicat:

Terri-Ann Nunns, expert dietetician in cadrul Ro Huntriss, este creatoarea unui nou stil de viata, cu un plan alimentar bazat pe educarea oamenilor cu privire la consumarea de fructe si legume proaspete si iti explica acum de ce este atat de important sa ai aceasta optiune, de la salvarea planetei pana la imbunatatirea sanatatii.

1. Vei reduce amprenta de carbon. Schimbarile climatice sunt o problema majora si industria de crestere a animalelor pentru consum se numara printre principalele producatoare de gaze care contribuie la aceste schimbari. Se estimeaza ca o vaca de lapte produce cam aceleasi emisii de carbon precum o masina de familie, ceea ce inseamna ca o dieta bazata pe plante va reduce amprenta de carbon pe care o ai asupra mediului.

2. Vei trai mai mult. Mai multe studii au sugerat ca o dieta vegetariana prelungeste viata, datorita numarului mai mare de fructe, legume, nuci, fibre si grasimi vegetale consumate. In plus, nivelurile mai mari de mortalitate au fost legate de consumul ridicat de carne rosie.

3. Economisesti apa. Din moment ce apa este necesara pentru cresterea animalelor, pentru ca acestea sa aiba ce sa bea si sa poata fi spalate, este nevoie de 20 de ori mai multa apa pentru a produce o calorie de vita decat o calorie de cereale. Fermele reprezinta 8% din consumul total de apa, deci prin adoptarea unei diete mai sanatoase diminuezi cantitatea de apa folosita.

4. Salvezi 100-200 de animale pe an. Anual sunt ucise peste 56 miliarde de animale crescute in ferme, adica de 8 ori mai multe decat traiesc in mod natural pe Pamant. In acest sens, se estimeaza ca pentru fiecare persoana care opteaza pentru un stil de viata vegan sau vegetarian s-ar salva viata a 100-200 de animale pe an.

5. Risc mai mic de a face cancer. Cercetarile asupra cancerului spun ca pastrarea unei greutati ideale previne in jur de 22800 cazuri de cancer anual doar intr-o zona de dimensiunea Marii Britanii, iar alimentatia bazata pe produse vegetale te ajuta sa ramai in limitele optime. Ținand cont de aceste descoperiri, fundatia World Cancer Research Fund (WCRF) sfatuieste oamenii sa faca din fructe, legume si cereale ingredientele principale ale preparatelor de casa.

6. Reduci riscul bolilor de inima. Tipul grasimilor consumate joaca un rol important in reducerea riscului de boli coronariene, iar produsele provenite de la animale, precum carnea si lactatele contin in mare parte grasimi saturate, pe cand alimentele vegetale au parte de grasimi nesaturate din nuci, ulei de masline si avocado. De aceea, se recomanda ca grasimile saturate sa fie inlocuite cu unele nesaturate, care au efecte protectoare asupra inimii.

7. Scazi tensiunea. Cercetarile asupra presiunii sangelui au scos la iveala faptul ca vegetarienii au tensiunea mai mica, deoarece fructele si legumele proaspete protejeaza vasele de sange. Cei mai multi oameni stiu ca o dieta bogata in sare face tensiunea sa creasca, dar ceea ce stiu destul de putine persoane este ca potasiul poate face tensiunea sa si scada, iar acesta se gaseste in cantitati mari in fructe si legume.

8. Te protejezi impotriva diabetului de tip II. Numai in Marea Britanie sunt peste 4 milioane de diabetici, majoritatea cu tip II, iar studiile au aratat ca dietele care contin multe cereale, fructe, legume, branza, iaurt, cafea si ceai reduc riscul de diabet tip II, in timp ce consumul de carne rosie procesata este asociat cu cresterea acestui risc.

9. Poti ajuta la salvarea zonelor naturale. 30% din suprafata Pamantului este folosita pentru cresterea animalelor, ceea ce inseamna ca este nevoie de 7 kg de cereale pentru a produce 1 kg carne de vita, adica de 2.5 ori mai mult pamant pentru a cultiva necesarul de hrana pe care-l mananca animalele decat pentru un vegetarian si de 5 ori mai mult decat pentru un vegan. Asadar, pentru a creste animale este distrusa o mare parte din zona naturala, deci o dieta vegana sau macar vegetariana ar diminua impactul asupra mediului.

10. Combati poluarea. Poluarea de pe urma fermelor de animale se vede mai putin, deoarece este ascunsa in zonele rurale sau deversata direct in ape, dar fermele duc totusi la consum exagerat de apa si sol, la fel de mult precum duc la poluarea aerului cu bacterii si virusi. In concluzie, orice masa la care alegi sa mananci mai putina carne sau deloc face diferenta. Chiar si renuntarea la carne o zi pe saptamana protejeaza planeta, in timp ce te face sa fii mai sanatoasa. sursa: feminis.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img