miercuri, 24 aprilie, 2024

Riscam “sa mancam” 100 de pahare de plastic intr-un an. Avertismentul cercetatorilor

Distribuie:

Publicat:

Riscam sa inghitim pana la 5 grame de plastic saptamanal, avertizeaza cercetatorii din Australia.

Se intampla asta, de pilda, pentru ca multe dintre alimente sunt ambalate in acest material, iar daca nu sunt depozitate ca la carte, particulele de plastic pot ajunge in mancare. Cele mai mari cantitati au fost gasite in peste, sare, apa si bere. In acelasi timp este si vina noastra ca nu reciclam si aruncam totul de-a valma.

Rezultatele a 52 de studii despre efectele plasticului au fost puse cap la cap de cercetatorii Universitatii Newcastle din Australia si de specialistii de la World Wide Fund for Nature. Concluziile sunt tulburatoare.

Fara sa stim, in fiecare saptamana ajung in organismul nostru 5 grame de plastic. Practic, e ca si cum am manca doua pahare mici. Studiile arata ca cea mai mare cantitate este ingerata prin consumul de apa. Iar daca mergem mai departe, intr-un an ajungem sa mancam o suta de pahare de plastic.

Vezi si: 7 obiceiuri nesanatoase care iti distrug creierul incetul cu incetul

Eirik Lindebjerg – Global Plastics Policy Manager WWF: “5 grame de plastic este intr-adevar mult, o parte trece prin corp, dar exista dovezi ca o parte ramane. Nu stim exact ce consecinte are asupra sanatatii inca, avem nevoie in mod clar de mai multe cercetari ca sa intelegem cum afecteaza sanatatea.”

Plasticul ajunge in organismul nostru sub forma de microparticule prin apa, mancare sau sare. Se intampla asta si pentru ca alimentele ambalate in acest material nu sunt depozitate corespunzator, dar si pentru ca marile si oceanele sunt tot mai poluate.

Vara, pe strada, aproape fiecare trecator are in mana apa, suc ori la PET.

Alina Caluseriu, comisar-sef Garda de Mediu Timis: „Studiile de specialiatate, facute de experti in domeniu, au demonstrat pana in prezent ca pericolul remanentei si atunci evident ca exista un pericol.”

Romania se afla la coada Uniunii Europene in ceea ce priveste cantitatea de deseuri reciclate: doar 3%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img