joi, 28 martie, 2024

Rolul foarte important, nestiut de nimeni, al plamanilor

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au descoperit ca plamanii joaca un rol mult mai complex decat se cunostea pana în prezent. Categoric, plamanii sunt principalele organe respiratorii. Dar se pare ca sunt implicati nu numai în respiratie, ci si în sinteza unor componente ale sangelui. Testele efectuate pe soareci au demonstrat ca plamanii produc peste 10 milioane de trombocite pe ora. 
Acest rezultat schimba doua paradigme:
Maduva osoasa nu este singura care produce toate componentele sangelui;
plamanii nu ajuta doar la respiratie, ci constituie si un rezervor important de noi celule sangvine.
Ce se stie despre trombocite?
Trombocitele, denumite si plachete sangvine, sunt celule ale sangelui cu rol esential în procesul complex de hemostaza (oprirea sangerarii). Alaturi de trombocite, în compozitia sangelui se mai gasesc hematiile (globule rosii) si leucocitele (globule albe). Trombocitele sunt cele mai mici dintre toate celulele sangvine, avand forma de disc si diametrul de 1-4 micrometri. Trombocitele se formeaza în maduva osoasa, provenind dintr-o celula mare, numita megacariocit, care se fragmenteaza ulterior în maduva sau în sange în sute de plachete. Productia de trombocite este reglata de un hormon numit trombopoetina, sintetizat în ficat.
Ce s-a descoperit despre trombocite?
Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit un nou loc în care iau nastere trombocitele: tesutul pulmonar. Celulele stem hematopoetice, despre care se credea ca se gasesc doar în maduva spinarii, se formeaza si în plamani.
„Aceasta descoperire sugereaza cu siguranta o functie mult mai complexa a plamanilor, ca acestia nu sunt doar pentru respiratie, ci si un partener cheie în formarea componentelor esentiale ale sangelui”, a declarat coordonatorul studiului, Mark R. Looney. „Ceea ce am observat la soareci sugereaza ca plamanul joaca un rol important în compozitia sangelui, inclusiv la om.”
Cum de nu a fost descoperit pana acum acest proces biologic atat de important?
Descoperirea a fost posibila datorita unei noi tehnici de imagistica medicala, cu ajutorul careia au putut fi vizualizate celulele infime din interiorul plamanilor. De notat ca aceeasi tehnica de înalta precizie a facut posibila descoperirea unor noi vase de sange la nivelul creierului, care fac legatura dintre cerebel si sistemul imunitar.
Premiera: trombocitele, vizualizate cu lumina fluorescenta
Tehnica presupune inocularea unei substante numite proteina fluorescenta verde în ADN-ul soarecelui. Aceasta proteina este produsa în mod natural de animalele bioluminiscente, cum ar fi meduzele, fiind inofensiva pentru celulele vii. Trombocitele – care contin cantitati mari de proteine, enzime, hormoni, calciu ionic – au început sa emita lumina fluorescenta pe masura ce intrau în contact cu aceasta. Circuland în interiorul corpului, trombocitele fluorescente au permis cercetatorilor sa le vizualizeze traseul în timp real, ceea ce nu s-a mai întamplat niciodata pana acum.
Ei au observat o cantitate surprinzator de mare de megacariocite producatoare de trombocite în interiorul tesutului pulmonar, pe care initial nu au stiut cum sa o interpreteze, avand în vedere ca acestea sunt localizate de obicei în maduva osoasa.
„Cand am descoperit aceasta populatie masiva de megacariocite care parea sa prinda viata în plaman, ne-am dat seama ca trebuie sa continuam cercetarile”, a spus Emma Lefrançais, membra a echipei de cercetare.
Autorii studiului au descoperit ca megacariocitele produc mai mult de 10 milioane de trombocite pe ora în plamanii soarecilor, ceea ce înseamna ca aproape jumatate din productia totala de trombocite are loc în plamani.
În cadrul experimentelor ulterioare, cercetatorii au trasat întreg ciclul de viata al megacariocitelor, descoperind ca acestea îsi au, într-adevar, originea în maduva osoasa, apoi îsi croiesc drum spre plamani, unde încep productia de trombocite.
„Este fascinanta întreaga calatorie pe care o parcurg megacariocitele de la maduva osoasa la plamani pentru a produce trombocite. Este posibil ca plamanul sa fie un bioreactor ideal pentru productia de trombocite datorita fortei mecanice a sangelui sau poate ca urmare a unor semnale moleculare; nu stim deocamdata”, a explicat Guadalupe Ortiz-Munoz.
La ce ajuta descoperirea?
Cercetatorii vor sa afle daca descoperirea lor ar putea avea efect asupra modului în care sunt tratate boli precum inflamatia pulmonara, hemoragiile, dar si transplantul pulmonar. Un alt experiment vizeaza bolile în care maduva osoasa prezinta deficite în productia de sange.
Celulele stem hematopoietice „sunt capabile, în cazul unor deficiente celulare (lipsa de plachete si de celule stem), sa migreze din plamani catre maduva osoasa pentru a restabili numarul necesar de celule sangvine”, a precizat Emma Lefrançais.
În plus, descoperirea ar putea îmbunatati rata de succes a transplantului pulmonar. „Este important de luat în calcul prezenta celulelor stem atunci cand se realizeaza un transplant pulmonar. Deoarece nu se transplanteaza doar un plaman, ci si celule sangvine în devenire”, conchide cercetatoarea.
Rezultatele obtinute pana în momentul de fata au fost publicate în revista Nature. Cu siguranta, cercetarile vor continua.
sursa:sciencesetavenir.fr

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img