marți, 16 aprilie, 2024

Romania ar putea avea prima femeie-preot din istoria Bisericii Ortodoxe

Distribuie:

Publicat:

Ana Maria are 34 de ani, este de profesie medic, iar de 2 ani a inceput si Facultatea de Teologie. Canoanele Bisericii Ortodoxe nu permit ca femeile sa slujeasca, insa ea spune ca a simtit chemarea lui Dumnezeu pentru a face acest lucru si nu vrea sa renunte.

„Studiez la Facultatea de Teologie si sper sa fac si acolo un pionierat, ca sa zic asa, o revolutie frumoasa. Femeile sunt foarte bune si blande si au rabdare deosebita in a fi atente la credinciosi, iar de celelalte se ocupa Dumnezeu. Dumnezeu este cel care ofera harul si cred ca poate sa ofere har in egala masura si barbatilor si femeilor. La inceput si primei femei-doctor i-a fost greu, pentru ca se considera ca e o meserie pentru barbati, a declarat pentru Observatorul Antenei 1.

Femeia a facut o cerere pentru a deveni preot la Patriarhie si spera ca sefii Bisericii Ortodoxe sa modifice canoanele pentru a deveni prima femeie-preot din Romania.

Prima femeie-preot din Italia
Nici Biserica Catolica nu accepta femei preoti. In urma cu patru ani, dupa ce italianca Maria Vittoria Longhitano, o profesoara intr-un institut milanez, a fost hirotonisita de Biserica anglicana All Saints, a inceput o adevarata dezbatere in Italia.

Sper sa fie un stimul pentru dezbateri intre catolici, pentru ca sunt foarte multe prejudecti legate de femei” a declarat italianca.

Cu toate acestea, Biserica Catolica a ramas la pozitia traditionala.

„Pilda, aratata de Sfanta Scriptura, a lui Christos, care si-a ales Apostolii numai dintre barbati; practica constanta a Bisericii care l-a imitat pe Cristos in a alege numai barbati; si magisteriul sau viu care, in mod continuu, a sustinut ca excluderea femeilor de la preotie este in acord cu planul lui Dumnezeu asupra Bisericii”, se arata in „Ordinatio sacerdotalis”, codul oranduirilor preotesti ale Bisericii Catolice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img