vineri, 29 martie, 2024

Romania devine groapa de gunoi a Europei

Distribuie:

Publicat:

In doar patru luni, tone de deseuri periculoase si substante chimice vor putea intra in Romania de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene,

iar Garda de Mediu doreste monitorizarea intrarii lor in tara printr-o aplicatie informatica.  Astfel, fiecare producator de deseuri periculoase va trebui sa se inscrie pe aceasta platforma si sa raporteze cantitatile de deseuri generate, tipul acestora si traseul lor. In prezent, Garda de Mediu face doar controale periodice, numarul acestora acestea nefiind suficient pentru a combate cu eficacitate incalcarea legii privitoare la transportul si depozitarea deseurilor periculoase. La groapa de gunoi de la Glina intra si ies aproape zece masini incarcate ce deseuri pe minut. Continutul containerelor este greu aflat, secretul cu privire la acesta fiind mai bine pazit decat rezerva Bancii Nationale.

Norvegienii au acordat tarii noastre fonduri de peste un milion de euro pentru a dezvolta o aplicatie cu ajutorul careia Garda de Mediu va putea controla cantitatile si tipul deseurilor care vor intra de anul viitor in tara si pentru a evita ca ele sa ajunga la gropile de gunoi din Romania. In principal, vor fi monitorizate transporturile de deseuri periculoase si substante chimice. Din 2016, la gropile de gunoi se va plati o taxa pentru depozitare de 80 de lei pe tona, jumatate fata de cat se plateste in Ungaria, 34 de euro pe tona.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img