vineri, 29 martie, 2024

Romania la finele celui de-Al Doilea Război Mondial

Distribuie:

Publicat:

România la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. În ciuda actului de la 23 august 1944, România a constituit, în ochii URSS, o pradă de război, iar în ochii aliaţilor apuseni, un stat duşman învins.

România a fost văzută mereu de URSS o pradă de război, iar în ochii aliaţilor apuseni, un stat duşman învins. Toate acestea în ciuda actului de la 23 august 1944.

România la finele celui de-Al Doilea Război Mondial

URSS-ului i-a fost recunoscută definitiv anexarea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei, iar Bulgariei recuperarea Cadrilaterului. Totuşi contribuţia României de partea Aliaţilor nu rămâne total fără urmări.

În ciuda încercărilor Ungariei de a conserva Oradea şi Satu-Mare, nordul Transilvaniei a fost, din nou, recunoscut ca parte integrantă a României.

Nordul Bucovinei şi partea de sud a Basarabiei au revenit RSS Ucrainene. Restul Basarabiei, împreună cu o parte din fosta Republică Sovietică Socialistă Autonomă Moldoveneasca, a constituit o nouă republica a URSS. Aceasta purta denumirea de „RSS Moldoveneasca„.

Situaţia României după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial

Aceasta a devenit independentă în 1991, sub numele de Republică Moldova.

La 6 martie 1945, Iosif Stalin impune numirea guvernului Petru Groza, controlat de FND cu dominantă comunistă, care deţinea 14 ministere. Pentru a-şi atrage simpatia populaţiei, acesta legiferează reforma agrară, prin care sunt expropriate peste 1.400.000 ha de pământ, care sunt date la 900.000 de familii de ţărani. La 21 august 1945, Regele Mihai I începe „greva regală”, adică refuza să mai promulge decretele-legi ale guvernului. În mod ilegal, însă, guvernul le aplică.

Între 7 şi 18 mai are loc procesul mareşalului Ion Antonescu şi al principalilor săi colaboratori; condamnat la moarte, mareşalul va fi executat la 1 iunie 1946.

Comuniştii asociază pe mareşal partidelor istorice pentru a le discredita pe acestea.

La 19 noiembrie 1946 au loc primele alegeri parlamentare postbelice. Rezultatele reale indicau victoria decisivă a Partidului Naţional Ţărănesc. Cu toate acestea, rezultatele oficiale falsificate au prezentat victoria cu peste 70% a Blocului Partidelor Democratice.

La 30 iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău, liderii Partidului Naţional Ţărănesc sunt arestaţi şi trimişi în judecată (vor fi condamnaţi la 12 noiembrie 1947 la închisoare), iar partidul este dizolvat.

La 6 noiembrie 1947, gruparea PNL-Gheorghe Tătărescu este eliminată din Parlament şi Guvern.

Devenită ultima piedică în calea instaurării depline a comunismului, monarhia este abolita prin abdicarea silită a Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img