vineri, 19 aprilie, 2024

Romania, LOVITURA DURA din partea Ucrainei! Se va intampla in unitatile de invatamant din tara!

Distribuie:

Publicat:

In plin conflict diplomatic cu Ungaria, Romania are parte de vesti proaste si din Ucraina. Parlamentul de la Kiev a adoptat marti, 5 septembrie, o lege care prevede ca in licee si facultati sa se predea doar in ucraineana, iar educatia in limbile minoritatilor sa fie disponibila doar in gradinite si scoli primare.

Legea 3419-D prevede introducerea treptata a noului sistem al educatiei si prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor pentru copii). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 – in clasele superioare (9-12), scrie bucpress.eu, portal de stiri din Cernauti.

In  clasele superioare (9-12) ale scolilor din localitatile romanesti si ale altor minoritati nationale din Ucraina toate disciplinele se vor preda in limba ucraineana, iar in clasele medii (clasele 5-9) invatamantul se va desfasura in limba de stat cu elemente in limba romana / in limba minoritatii respective.

Potrivit art. 7 al legii adoptate, „persoanelor care apartin la popoarele bastinase sau la minoritati nationale din Ucraina li se garanteaza dreptul de a studia in limba materna alaturi de limba ucraineana…”, acest drept este „realizat prin unele institutii aparte, clase (grupe) cu limba de predare a poporului bastinas sau a minoritatii nationale alaturi de predarea in limba ucraineana”. De asemenea, este prevazuta posibilitatea studierii limbii materne a minoritatilor in unele scoli sau la societatile si asociatiile culturale ale comunitatilor etnice respective.

Pentru comparatie, potrivit legilor anterioare, in Ucraina era permisa functionarea scolilor cu limba romana de predare si se studia obligatoriu limba ucraineana ca materie, necesara pentru integrarea minoritatii in societatea larga.

Asadar, in urma adoptarii acestei legi, va fi desfiintat intregul sistem al educatiei pentru minoritatile nationale din Ucraina (maghiari, romani, rusi, bulgari, polonezi etc.).

Comunitatea romaneasca din Ucraina si-a declarat deja nemultumirea fata de legea adoptata de Parlamentul de la Kiev, mai ales in contextul „incalzirii” relatiilor bilaterale romano-ucrainene si sprijinului acordat de Bucuresti statului vecin si prieten – Ucraina. Romanii din Ucraina au semnat un Apel catre seful statului ucrainean Petro Porosenko, in care solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerand-o una care ar putea genera noi conflicte, nemultumiri sociale si instabilitate in tara.

Romanii din Ucraina constituie al treilea grup etnic (dupa ucraineni si rusi) din Ucraina, numarand 409.608 de persoane, sau 0,85% (dintre care Moldoveni s-au declarat 258.619 or 0,53%, iar Romani 150.989 or 0,32%) din populatia Ucrainei, potrivit recensamantului populatiei din 2001.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img