joi, 28 martie, 2024

Romania, printre statele UE în care a crescut rata anuală a inflației, în septembrie

Distribuie:

Publicat:

Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 1,5% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut ușor până la 1,8%, de la 1,7% în august, prețurile de consum din România urcând de la 0,6% în august la 1,3% în în septembrie, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (3,9%) și Letonia (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,1%), Irlanda (0,2%) și Finlanda (0,8%).

Comparativ cu august 2016, inflația anuală a scăzut în nouă state membre UE, a rămas stabilă în șapte și a crescut în 11 țări (inclusiv România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut în septembrie combustibilii pentru transport (0,20 puncte procentuale), restaurantele și cafenelele (0,15 puncte procentuale) și tutunul (0,10 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea protecției sociale (minus 0,05 puncte procentuale), telecomunicații (minus 0,04 puncte procentuale) și legume (minus 0,02 puncte procentuale).

agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img